Ανάπτυξη ενός μοντέλου για διαχείριση ταυτότητας στα διάχυτα δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Abstract
Η υιοθέτηση από τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις IoT συσκευών, αποτελεί σημαντικό γεγονός, βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών και την εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Ωστόσο, η ταυτοποίηση των χρηστών για σύνδεσή τους στο εταιρικό δίκτυο είναι αναγκαία προϋπόθεση, για τη διασφάλιση του δικτύου, των δεδομένων και των πληροφοριών. Το κίνητρο για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας είναι η έλλειψη βιώσιμων, ευέλικτων λύσεων και μηχανισμών αναγνώρισής και ταυτοποίησης των IoT συσκευών γενικότερα στα εταιρικά δίκτυα .
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να ερευνήσει τις διαδικασίες και τις μεθόδους που εφαρμόζονται από τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας ως δεδομένο την πολυπλοκότητα που παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε εταιρικό δίκτυο, το οποίο φιλοξενεί IoT συσκευές λόγω των πολλαπλών παραγόντων που τις διέπουν, τους διαφαινόμενους περιορισμούς και τους επιπροσθέτους αυξανομένους κίνδυνους. Η συλλογή δεδομένων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγινε με βάση ερωτηματολόγιο και η ανάλυση των αποτελεσμάτων, με τη χρήση στατιστικής ανάλυσης δεδομένων μέσω του SPSS. Επίσης, έχουν εξαχθεί συμπεράσματα, τα οποία έχουν αναδείξει την ανάγκη υλοποίησης και αξιολόγησης ενός η κάποιων συνδυασμών των προτεινομένων μοντέλων. Η διαχείριση ταυτοποίησης και πρόσβασης αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για το δίκτυο της επιχείρησης. Ωστόσο η αναγκαιότητα επικαιροποίησης και αναβάθμισης αποτελεί βασικό κομμάτι, τόσο στην ασφάλεια του δικτύου και των πληροφοριών που διακινούνται σε αυτό, όσο και στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Συμπερασματικά, η συνεχομένη εξέλιξη στον τομέα της ένταξης των IoT συσκευών στα εταιρικά δίκτυα ευνοεί την ανάγκη όλο και περισσοτέρων πεδίων έρευνας για διαχείριση ταυτοποίησης στα διάχυτα δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.