Show simple item record

dc.contributor.advisorΣαμαράς, Πέτρος
dc.contributor.authorΚύρκας, Νικόλαος
dc.contributor.otherKyrkas, Nicolaos
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2019-02-11T06:55:49Z
dc.date.available2019-02-11T06:55:49Z
dc.date.copyright2019-02-06
dc.date.issued2018-12
dc.identifier.otherΔΠΠ/2018/00201el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3862
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους κλάδους της δευτερογενούς παραγωγής. Οι ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σε σχέση με τη διαχείριση των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν από τις δραστηριότητες της (σπατάλη τροφίμων, παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων), καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και την τήρηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, αναλύονται τα δύο πιο αναγνωρίσιμα ΣΠΔ (ISO14001, EMAS). Βάσει των προδιαγραφών του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (EMAS), αναπτύχθηκε το ΣΠΔ, για βιομηχανική μονάδα της εταιρείας Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΚΑΛΑΣ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής σαλτσών, σαλατών και άλλων ειδών διατροφής. Στην περιβαλλοντική δήλωση που συντάχθηκε, καταγράφονται οι παραγωγικές διαδικασίες, οι δείκτες περιβαλλοντικής επίδοσης και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της εταιρείας. Λόγω της αβεβαιότητας για τα οφέλη της εγγραφής, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ανταγωνισμό του συγκεκριμένου τομέα, και την ελλιπή αναγνώριση του EMAS, η εταιρεία κατέληξε στο να μην επιδιώξει την επισημοποίηση του ΣΠΔ που συντάχθηκε, με την πιστοποίηση της από κάποιο από τα δύο πρότυπα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, επιβεβαιώνεται ότι οι παραπάνω λόγοι αποτελούν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά μειονεκτήματα, της εφαρμογής των δύο προτύπων. Προκειμένου να διεξαχθεί μια πιο στοχευμένη μελέτη πάνω στην εφαρμογή των ΣΠΔ, για τον τομέα των Τροφίμων και των Ποτών, πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω της αποστολής ενός ερωτηματολογίου, στους εγγεγραμμένους στο EMAS οργανισμούς. Λόγω χαμηλής ανταπόκρισης (9,3%) στο ερωτηματολόγιο, κρίθηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, πάνω στα επιθυμητά ερωτήματα.el_GR
dc.format.extentix, 94 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΣυστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισηςel_GR
dc.subjectEnvironmental Management Systemsel_GR
dc.titleΕφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε βιομηχανία παραγωγής σαλτσών, σαλατών και άλλων ειδών διατροφήςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe Food and Beverage Industry is considered to be one of the most important divisions, of the secondary economic sector. The particular challenges that have to be addressed, related with the management of raw materials and final products, and the environmental impacts that may arise from the activities of the industry (food waste, production of solid and liquid waste), render the need to develop and maintain Environmental Management Systems (EMSs). The current thesis analyzes two of the most recognizable EMSs (ISO14001, EMAS). Using the guidelines of the EU Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), an EMS has been developed, for an industrial unit that produces sauces, salads and other food products. The industrial unit that the EMS was based upon, operates under the ownership of the company KALAMARAKIS SA - KALAS Ltd. The environmental statement that has been composed, comprises the analysis of the production processes, the environmental performance indicators and the environmental program of the company. Due to the uncertainty of the benefits related with the registration, the low competitiveness in the particular sector, and the poor recognition of EMAS, the company decided to not pursue an official certification for the EMS applied. As confirmed by the literature review, the above reasons are considered to be the most representative drawbacks, of getting registered to the above standards. In order to conduct a more targeted study, about the implementation of EMSs, in the Food and Beverage sector, a questionnaire has been sent out, to the organizations registered to EMAS. Due to the low response rate (9,3%) of the research, no reliable conclusions could be drawn, for the desired questions.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record