Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε βιομηχανία παραγωγής σαλτσών, σαλατών και άλλων ειδών διατροφής
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Κύρκας, Νικόλαος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους κλάδους της δευτερογενούς παραγωγής. Οι ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σε σχέση με τη διαχείριση των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν από τις δραστηριότητες της (σπατάλη τροφίμων, παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων), καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και την τήρηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, αναλύονται τα δύο πιο αναγνωρίσιμα ΣΠΔ (ISO14001, EMAS). Βάσει των προδιαγραφών του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (EMAS), αναπτύχθηκε το ΣΠΔ, για βιομηχανική μονάδα της εταιρείας Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΚΑΛΑΣ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής σαλτσών, σαλατών και άλλων ειδών διατροφής. Στην περιβαλλοντική δήλωση που συντάχθηκε, καταγράφονται οι παραγωγικές διαδικασίες, οι δείκτες περιβαλλοντικής επίδοσης και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της εταιρείας. Λόγω της αβεβαιότητας για τα οφέλη της εγγραφής, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ανταγωνισμό του συγκεκριμένου τομέα, και την ελλιπή αναγνώριση του EMAS, η εταιρεία κατέληξε στο να μην επιδιώξει την επισημοποίηση του ΣΠΔ που συντάχθηκε, με την πιστοποίηση της από κάποιο από τα δύο πρότυπα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, επιβεβαιώνεται ότι οι παραπάνω λόγοι αποτελούν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά μειονεκτήματα, της εφαρμογής των δύο προτύπων. Προκειμένου να διεξαχθεί μια πιο στοχευμένη μελέτη πάνω στην εφαρμογή των ΣΠΔ, για τον τομέα των Τροφίμων και των Ποτών, πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω της αποστολής ενός ερωτηματολογίου, στους εγγεγραμμένους στο EMAS οργανισμούς. Λόγω χαμηλής ανταπόκρισης (9,3%) στο ερωτηματολόγιο, κρίθηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα, πάνω στα επιθυμητά ερωτήματα.