Η επίδραση της αποτελεσματικής ηγεσίας στην ενδυνάμωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε συνάρτηση με την ενίσχυση του οικογενειακού τους πλαισίου μέσα από τις ΕΔΕΑΥ: Αντικήψεις των εκπαιδευτικών
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να δείξει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών αναφορικά με την επίδραση που έχει η αποτελεσματική ηγεσία στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτω από μία επιλεγμένη συνθήκη, όπως είναι η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος αυτών των μαθητών από τις ΕΔΕΑΥ. Η αποτελεσματική ηγεσία αποτελεί στις μέρες μας τον πυρήνα του αποτελεσματικού σχολείου και οι ΕΔΕΑΥ αποτελούν νέα ενδοσχολική δομή στήριξης των μαθητών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντός. Στόχος, λοιπόν της εργασίας, αυτής είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σχολικής ηγεσίας και των ΕΔΕΑΥ στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όταν αυτές (σχολική ηγεσία και ΕΔΕΑΥ) λειτουργούν συνδυαστικά. Επιπρόσθετα, ερευνάται ο βαθμός αναγνώρισης των χαρακτηριστικών της αποτελεσματικής ηγεσίας και της ψυχικής ανθεκτικότητας από τους εκπαιδευτικούς καθώς και κατά πόσο το φύλο, η ηλικία και οι σπουδές δύνανται να επηρεάσουν τις θέσεις των υποκειμένων της έρευνας. Ως ερευνητική στρατηγική επελέγη η περιγραφική έρευνα, η οποία διεξήχθη με ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της έρευνας συγκροτήθηκε από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων) που υπηρετούν στον Ν. Καβάλας. Αρχικά, στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται αναλυτικά η ηγεσία ως φαινόμενο, η εξελικτική πορεία αυτής στο σχολικό χώρο και η ψυχική ανθεκτικότητα και η ενδυνάμωση της στο σχολικό πλαίσιο. Ακολουθεί η παρουσίαση της ενδοσχολικής δομής των ΕΔΕΑΥ και του οικογενειακού πλαισίου των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η αποτελεσματική σχολική ηγεσία, σε συνεργασία με υποστηρικτικούς φορείς, αποτελεί καίριας σημασίας εργαλείο για την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών με εδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ωστόσο, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών, για να λειτουργεί εύρυθμα το υποστηρικτικό πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρχει και άμεση συνεργασία από το οικογενειακό περιβάλλον, η οποία φαίνεται να υπολειτουργεί στις τρέχουσες συνθήκες.
Επομένως, τίθεται ζήτημα δημιουργίας ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στο οικογενειακό πλαίσιο, στο σχολικό πλαίσιο και τους υποστηρικτικούς φορείς, ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.