Show simple item record

dc.contributor.advisorΣαρρής, Δημήτριος
dc.contributor.authorΒασιλείου, Ξενοφών
dc.contributor.otherVasiliou, Xenofon
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2018-10-24T08:50:29Z
dc.date.available2018-10-24T08:50:29Z
dc.date.copyright2018-10-23
dc.date.issued2018-05
dc.identifier.otherΔΠΠ/2018/00194el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3828
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΠαγκοσμίως, η γεωργία εντατικοποιήθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέες τεχνικές καλλιέργειας αύξησαν την παραγωγικότητα, παράλληλα όμως δημιούργησαν προβλήματα. Με την εντατική μορφή γεωργίας εφαρμόστηκαν τεχνικές υψηλών εισροών και επιτεύχθηκαν υψηλές αποδόσεις με την χρήση χημικών ουσιών, δίνοντας όμως περιορισμένη σημασία στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα. Αντιθέτως με τη βιολογική γεωργία τα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, φέρνοντας ένα καινούργιο σύστημα γεωργικής παραγωγής, φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, με τη χρήση της βιολογικής γεωργίας θεωρητικά επιτυγχάνεται αύξηση συσσώρευσης οργανικής ουσίας στο έδαφος (SOM) που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση συσσώρευσης του εδαφικού οργανικού άνθρακα (SOC). Με την αύξηση της συσσώρευσης άνθρακα (C) μπορεί να επιτευχθεί μετριασμός της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής στην περιοχή της Επαρχίας Λευκωσίας, εξετάστηκε αν η οργανική ουσία στο έδαφος (SOM) σε βιολογική καλλιέργεια δαμασκηνιάς αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με πολύ κοντινή της συμβατική καλλιέργεια. Ελήφθησαν 60 συνολικά δείγματα εδάφους και προσδιορίστηκε το βάθος του οργανικού ορίζοντα Α και στους 2 τύπους καλλιεργειών. Παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός συσσώρευση SOM εντός της κόμης των δένδρων της βιολογικής γεωργίας ήταν 0,15 cm/έτος σε σχέση με 0,13 cm/έτος εκτός της κόμης (αν και η διαφορά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική). Στη συμβατική καλλιέργεια παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός συσσώρευση SOM εντός της κόμης των δένδρων ήταν 0,111 cm/έτος σε σχέση με 0,113 cm/έτος εκτός της κόμης. Όμως η διαφορά εντός κόμης μεταξύ βιολογική και συμβατικής καλλιέργειας ήταν στατιστικώς σημαντική. Από αυτό παρατηρούμε ότι στη βιολογική καλλιέργεια που εξετάστηκε μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός συσσώρευσης SOM (άρα και ταυτόχρονα SOC, αφού αυτός αποτελεί περίπου το 60% της SOM). Συνεπώς, η βιολογική γεωργία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την οργανική ύλη του εδάφους που έχει ως επακόλουθο την αύξηση δέσμευσης C στο έδαφος συμβάλλοντας στην προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.el_GR
dc.format.extentvii, 112 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΒιολογική γεωργίαel_GR
dc.subjectOrganic farmingel_GR
dc.subjectΚλιματική αλλαγήel_GR
dc.subjectClimate changeel_GR
dc.titleΣυγκριτική αξιολόγηση της ποσότητας της οργανικής ουσίας που συσσωρεύεται στο έδαφος σε καλλιέργειες συμβατικών και βιολογικών οπωροφόρων δένδρωνel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractGlobally, agriculture intensified after the Second World War. New cultivation techniques have increased productivity but at the same time have created problems. High-input techniques have been applied with intensive agriculture, and high yields have been achieved through the use of chemicals, but with limited care for their impact on the environment and the ecosystem. To the contrary food produced through organic farming, is free of chemical residue, bringing a new, environmentally friendly agricultural production system. Also, with the use of organic farming, an increase in the accumulation of soil organic matter (SOM) is theoretically achieved, resulting in an increase in the accumulation of organic carbon (SOC). With the increase in soil carbon (C) accumulation, climate change mitigation can be achieved. In the context of this postgraduate dissertation, it was examined in the Nicosia District whether the Organic Soil (SOM) in an organic plum orchard increases at a higher rate compared to a very near by conventional cultivation. A total of 60 soil samples were taken and the depth of the organic soil horizon A was determined on the two types of crops. It was observed that the rate of accumulation of SOM within the tree crowns of the organic orchard was 0.15 cm / year relative to 0.13 cm / year out of the crowns (although the difference was not statistically significant). In the conventional orchard it was observed that the rate of SOM accumulation in the crown of the trees was 0.111 cm / year compared to 0.113 cm / year apart from the crown. However, within the trees’ crown the difference between organic and conventional agriculture was statistically significant. From this observe that in the organic orchard tested a higher rate of SOM accumulation can be achieved (and thus SOC, since it constitutes approximately 60% of SOM). Consequently, organic agriculture has the potential to increase soil organic matter that has as a consequence more C accumulation in the soil contributing to climate change mitigation efforts.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record