Συγκριτική αξιολόγηση της ποσότητας της οργανικής ουσίας που συσσωρεύεται στο έδαφος σε καλλιέργειες συμβατικών και βιολογικών οπωροφόρων δένδρων
Abstract
Παγκοσμίως, η γεωργία εντατικοποιήθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέες τεχνικές καλλιέργειας αύξησαν την παραγωγικότητα, παράλληλα όμως δημιούργησαν προβλήματα. Με την εντατική μορφή γεωργίας εφαρμόστηκαν τεχνικές υψηλών εισροών και επιτεύχθηκαν υψηλές αποδόσεις με την χρήση χημικών ουσιών, δίνοντας όμως περιορισμένη σημασία στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα. Αντιθέτως με τη βιολογική γεωργία τα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, φέρνοντας ένα καινούργιο σύστημα γεωργικής παραγωγής, φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, με τη χρήση της βιολογικής γεωργίας θεωρητικά επιτυγχάνεται αύξηση συσσώρευσης οργανικής ουσίας στο έδαφος (SOM) που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση συσσώρευσης του εδαφικού οργανικού άνθρακα (SOC). Με την αύξηση της συσσώρευσης άνθρακα (C) μπορεί να επιτευχθεί μετριασμός της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής στην περιοχή της Επαρχίας Λευκωσίας, εξετάστηκε αν η οργανική ουσία στο έδαφος (SOM) σε βιολογική καλλιέργεια δαμασκηνιάς αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με πολύ κοντινή της συμβατική καλλιέργεια. Ελήφθησαν 60 συνολικά δείγματα εδάφους και προσδιορίστηκε το βάθος του οργανικού ορίζοντα Α και στους 2 τύπους καλλιεργειών.
Παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός συσσώρευση SOM εντός της κόμης των δένδρων της βιολογικής γεωργίας ήταν 0,15 cm/έτος σε σχέση με 0,13 cm/έτος εκτός της κόμης (αν και η διαφορά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική). Στη συμβατική καλλιέργεια παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός συσσώρευση SOM εντός της κόμης των δένδρων ήταν 0,111 cm/έτος σε σχέση με 0,113 cm/έτος εκτός της κόμης. Όμως η διαφορά εντός κόμης μεταξύ βιολογική και συμβατικής καλλιέργειας ήταν στατιστικώς σημαντική. Από αυτό παρατηρούμε ότι στη βιολογική καλλιέργεια που εξετάστηκε μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός συσσώρευσης SOM (άρα και ταυτόχρονα SOC, αφού αυτός αποτελεί περίπου το 60% της SOM).
Συνεπώς, η βιολογική γεωργία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την οργανική ύλη του εδάφους που έχει ως επακόλουθο την αύξηση δέσμευσης C στο έδαφος συμβάλλοντας στην προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.