Χρηματοοικονομική ανάλυση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ιδιωτικών κλινικών για την περίοδο 2007-2016
Abstract
Εισαγωγή: Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση που ξεκίνησε το 2007 και η συνεχιζόμενη ύφεση αποτελεί μια λυπηρή παγκόσμια πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν και στην Ελλάδα από το 2009 και μετά παρατηρείται συρρίκνωση της οικονομίας της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στον τομές της υγείας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος των πέντε εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή : το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό κέντρο Αθηνών «ΥΓΕΙΑ», τον όμιλο «ΙΑΣΩ», τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τον όμιλο Euromedica και την AXON συμμετεχόντων.
Μεθοδολογία: Η διερεύνηση αυτή λαμβάνει χώρα μέσω της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των λογιστικών τους καταστάσεων, με χρήση αριθμοδεικτών. Οι αριθμοδείκτες παρέχουν μια πρώτη πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τα δυνατά και αδύναμα σημεία της και την αποτελεσματικότητα του μάνατζμεντ. Με τη βοήθεια της χρηματοοικονομικής ανάλυσης μια επιχείρηση μπορεί να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την φερεγγυότητά της και την δυναμική της.
Αποτελέσματα: Από τη μελέτη των αριθμοδεικτών, που έγινε τόσο από τα στοιχεία των ισολογισμών όσο και από τους πίνακες αποτελεσμάτων χρήσης των εν λόγω ομίλων βρέθηκε κατά μέσο όρο ότι: η ρευστότητά τους έχει μειωθεί στην υπό εξέταση περίοδο περίπου κατά 60%. Επίσης και στους δείκτες κυκλοφοριακής ταχύτητας υπάρχει μείωση των τιμών τους, με μείωση κατά 35% του αριθμοδείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας απαιτήσεων, 13% της συνολικής κυκλοφοριακής ταχύτητας και κατά 54% του αριθμοδείκτη της ταχύτητας βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ομοίως και στις τιμές των αριθμοδεικτών αποδοτικότητας παρατηρείται μείωση τουλάχιστον τριών μονάδων. Τέλος, οι αριθμοδείκτες δανειακής επιβάρυνσης παρουσιάζουν από τη μια αύξηση του βαθμού επιβάρυνσης και από την άλλη ακόμη και αδυναμία υπολογισμού του συντελεστή οικονομικής μόχλευσης.
Συμπεράσματα: Η οικονομική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Πολλές εταιρίες αναγκάστηκαν είτε να συγχωνευθούν με άλλες, είτε να εξαγοραστούν από άλλες, είτε και να κλείσουν. Ο τομέας της υγείας επηρεάστηκε σημαντικά από την όλη οικονομική κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν προβλήματα ρευστότητας, αποδοτικότητας ακόμη και βιωσιμότητας. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 κατά 1,4% σε σχέση με το 2016, δίνει τα πρώτα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία, τα οποία αντικατοπτρίζονται και στον χώρο της υγείας.