Δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Γνώσεις και στάσεις επαγγελματιών υγείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-08-09Συγγραφέας
Χατζηστυλλή, Ελένη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην Αλλογενή Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων από το Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα με ταυτόχρονη ανάπτυξη των Τραπεζών ΟΠ.Α. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, κατέχει η στάση και οι γνώσεις των Επαγγελματιών Υγείας, αφού επηρεάζει σημαντικά την προαγωγή της δωρεάς ΟΠ.Α από τους πολίτες.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των γνώσεων και της στάσης, απέναντι στο ΟΠ.Α, των Επαγγελματιών Υγείας. Στόχος της μελέτης αποτελεί η στήριξη και ανάπτυξη της δωρεάς ΟΠ.Α ως νέας και ιδιαίτερα σημαντικής πηγής Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, που προϋποθέτει την καθιέρωση των ιδεών του εθελοντισμού και της δωρεάς μεταξύ των επίτοκων γυναικών.
Υλικό-Μέθοδος: Η Μελέτη διεξήχθη από 25 Απριλίου έως 7 Μαΐου σε δείγμα 109 Επαγγελματιών Υγείας από 3 επαρχιακά και 2 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ως εργαλείο συλλογής των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από την ερευνήτρια και ομάδα ειδικών για το σκοπό της συγκεκριμένης μελέτης και δομήθηκε στηριγμένο στην ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και κυρίως στο θεωρητικό μοντέλο των Horton & Horton, 1990, που ερευνά τους παράγοντες που καθορίζουν ή επηρεάζουν την πρόθεση να γίνει κάποιος δωρητής.
Αποτελέσματα: Από τα 130 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν απαντήθηκαν πλήρως τα 109, (ποσοστό απόκρισης 84%) ενώ από τους συμμετέχοντες το 23,9% ήταν Ιατροί, το 34,9% Μαίες και το 34,8% Νοσηλευτές. Ως προς τις γνώσεις των Επαγγελματιών Υγείας για το ΟΠ.Α, μόνο το 15,6% των συμμετεχόντων δήλωσε αρκετά/πολύ ενημερωμένο σχετικά με τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση του ΟΠ.Α ενώ σε βασική ερώτηση που αφορούσε κλινικό κομμάτι και συγκεκριμένα τις δυνατότητες μεταμόσχευσης του Αυτόλογου μοσχεύματος, απάντησε σωστά μόλις το 16,5% του δείγματος. Στην ερώτηση για την «δεξαμενή» αποθήκευσης του ΟΠ.Α στην Ελλάδα, που θεωρείται η σημαντικότερη ερώτηση για τη γνώση των Επαγγελματιών Υγείας αναφορικά με τον τρόπο οργάνωσης και αποθήκευσης του ΟΠ.Α στην Ελλάδα, απάντησε σωστά το 18,3% .
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (89%) δηλώνει ότι θα ήταν αρκετά έως πολύ απαραίτητο ένα οργανωμένο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ενώ το 93,5% δήλωσε πως τα τελευταία 5 χρόνια έλαβαν καθόλου/λίγο επίσημη κρατική εκπαίδευση που αφορούσε στη συλλογή, αποθήκευση και μεταμόσχευση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Συμπεράσματα: Οι Επαγγελματίες Υγείας καταδεικνύονται από τους πολίτες, ως οι πλέον αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης για το ΟΠ.Α εντούτοις σε σχετικές έρευνες, στην Ελλάδα το επίπεδο γνώσης τους αναφορικά με τη χρήση και αποθήκευση ΟΠ.Α αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ή ενίσχυσης αποτελεσματικών προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης με χρήση της τεχνολογίας (π.χ Διαδίκτυο).