Η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, 2012-2017: Πολιτικές και πρακτικές αντιμερώπισής της
Abstract
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή ασχολείται με την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη για την περίοδο 2012-2017 και τις πολιτικές και πρακτικές αντιμετώπισής της. Πρώτιστος στόχος της παρούσας ερευνητικής διαδικασίας είναι η βιβλιογραφική έρευνα για τη δομή και τη λειτουργία του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο Ισλάμ, τις θρησκευτικές τάσεις εντός του καθώς και τις παρατάξεις του πολιτικού Ισλάμ.
Ακολούθως γίνεται αναφορά στην τρομοκρατία στην Ευρώπη, με το ιστορικό ισλαμικής τρομοκρατίας, τις μουσουλμανικές κοινότητες και τα κύματα μετανάστευσης, την ριζοσπαστικοποίηση και το χρονικό τρομοκρατικών επιθέσεων.
Αναλύονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις «Αλ-Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος». Ακολουθούν αναφορές για την αντιτρομοκρατική πολιτική σε Βέλγιο, Βρετανία και Γαλλία.
Για την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής διατριβής αναζητήθηκε βιβλιογραφικό υλικό από την υφιστάμενη βιβλιογραφία. Πληροφορίες αντλήθηκαν από βιβλιοθήκες, διαδίκτυο, περιοδικά, εφημερίδες καθώς και από το προσωπικό αρχείο του ερευνητή.
Περαιτέρω, αξιολογήθηκαν αποτελέσματα δημοσιευμένων ερευνών που έλαβαν χώρα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο. Η διερεύνηση των αποτελεσμάτων αυτών, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.
Τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης κατέδειξαν ότι το θέμα της τρομοκρατίας είναι διεθνικό, λόγω του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ταχύτητας που διακινούνται οι πληροφορίες. Η αίσθηση απειλής και έχει μπει για τα καλά στις ζωές των ανθρώπων και τα κράτη δαπανούν ετησίως αστρονομικά ποσά για να αντιμετωπίσουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο.