Η επιλογή του διευθυντή σχολικής μονάδας και η επιτυχημένη ηγεσία στο ελληνικό εκπαιδευτικό συγκείμενο. Μια μελέτη περίπτωσης
Abstract
Στο σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου καθίσταται ολοένα και πιο πολυσύνθετος. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας αυξάνονται παράλληλα με την αλματώδη πρόοδο των τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθυντής του σχολείου, που αποτελεί την ηγετική μορφή του, είναι ο άνθρωπος εκείνος που καλείται να επιτελέσει ένα πολυδιάστατο έργο με σκοπό την επιτυχημένη λειτουργία της σχολικής μονάδας που διοικεί.
Καθώς η επιτυχία στο έργο του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η διαδικασία επιλογής του με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι μια παράμετρος από αυτές που χρήζει περαιτέρω μελέτης. Έτσι, η παρούσα εργασία μέσω της μελέτης ενός διευθυντή δημοτικού σχολείου στο ελληνικό συγκείμενο (μελέτη περίπτωσης) ερευνά τον τρόπο επιλογής διευθυντών και πώς αυτός συμβάλλει στην επιτυχημένη άσκηση των καθηκόντων του.
Το πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας αποτελείται από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει ο σχεδιασμός της έρευνας, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά της. Η επιλογή της ποιοτικής ερευνητικής μεθόδου και η χρήση διπλού εργαλείου συλλογής δεδομένων (συνεντεύξεις και παρατήρηση) δίνουν στον αναγνώστη μεγάλος εύρος πληροφοριών, ικανών να τον βοηθήσουν στην εις βάθος κατανόηση του θέματος. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αντιπαραβολή των ευρημάτων εκπαιδευτικών και διευθυντή καθώς και η ανάλυσή τους.
Η άποψη των εκπαιδευτικών πως η διαδικασία επιλογής είναι αδιάφορη, πολιτικοποιημένη και μεροληπτική επιβεβαιώνει τις συνεχείς αλλαγές νόμων κατά το δοκούν διαχρονικά στο ελληνικό συγκείμενο. Μέσα από τις απόψεις τους διαφαίνονται όλες οι παθογένειες του συστήματος αλλά δεν απουσιάζουν και οι προτάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της διαδικασίας. Όλα αυτά παρουσιάζονται συγκριτικά με τις απόψεις του διευθυντή επιβεβαιώνοντας πως διευθυντές και εκπαιδευτικοί τάξης έχουν κοινές πορείες ακολουθώντας παράλληλες διαδρομές.