Προσδιοριστικοί παράγοντες της εργασιακής σιωπής στους επαγγελματίες υγείας
Abstract
ΕΙΣΑΓΩΓΉ: Η εργασιακή σιωπή έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους σύγχρονους οργανισμούς. Οι επιπτώσεις της εργασιακής σιωπής είναι αρνητικές με δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και για τον ίδιο τον οργανισμό ενώ αποτελεί βασική αιτία για τη αποτυχία πολλών επιχειρήσεων.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναλύσει την έννοια της εργασιακής σιωπής στους επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο λειτουργείας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον να προσδιορίσει τον τρόπο που συγκεκριμένοι παράγοντες όπως οι εσωτερικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων (σχέση προϊστάμενου – υφιστάμενου), η οργανωσιακή δικαιοσύνη και η συναισθηματική οργανωσιακή δέσμευση, σχετίζονται με την εμφάνιση και ανάπτυξη αυτού του φαινομένου.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η παρούσα έρευνα ξεκίνησε στις 08/03/2018 και ολοκληρώθηκε στις 25/04/2018. Το δείγμα αποτέλεσαν 108 επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι σε δημόσιους οργανισμούς υγείας. Η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων έγινε με την χρήση ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου αυτοαναφοράς σε 5-βάθμια κλίμακα Likert. Το ερωτηματολόγιο κατασκευάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της εφαρμογής Google Forms, και ακολούθησε στατιστική ανάλυση των δεδομένων στο SPSS πρόγραμμα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η (καλή) σχέση με τον προϊστάμενο, η οργανωσιακή δικαιοσύνη και η οργανωσιακή δέσμευση συσχετίζονται αρνητικά με την εργασιακή σιωπή. Όσο βελτιώνονται οι σχέσεις με τον προϊστάμενο και όσο αυξάνονται τα επίπεδα δικαιοσύνης και εργασιακής δέσμευσης των εργαζομένων προς τον οργανισμό, μειώνεται η εμφάνιση της εργασιακής σιωπής. Η ελεύθερη έκφραση απόψεων πρέπει να ενισχύεται ενώ ο ρόλος της οργανωσιακής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και επικοινωνίας είναι καθοριστικός για την εξέλιξη ενός οργανισμού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στην υπό μελέτη έρευνα οι εργαζόμενοι δεν σιωπούν σε αυτά που συμβαίνουν, αντίθετα εκφράζουν την άποψη τους. Διατυπώνονται προτάσεις για πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων κυρίως από την ηγεσία των οργανισμών και γίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.