Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων - Κατανόηση βιοκλιματικών αρχών & Κοινωνική αποδοχή
Abstract
Η πορεία ανάπτυξης της κοινωνίας μας και η πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μας συνεπάγεται ταυτόχρονη αύξηση των ενεργειακών μας αναγκών. Οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η διατροφή, η ξεκούραση και κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας καταναλώνει ενέργεια. Έχει υπολογιστεί ότι για την Ε.Ε., ο κτηριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται και ως εκ τούτου, έχουν θεσπιστεί Οδηγίες και νόμοι για τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Στην κορυφή των προσδοκιών μας είναι ο Βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηρίων, που προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη βελτίωση του βιοτικού χώρου και τελικώς καλύτερο περιβάλλον για το χρήστη.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αναλύει τις Αρχές του Βιοκλιματικού σχεδιασμού και παρουσιάζει το βαθμό κατανόησης και αποδοχής των πολιτών, μέσω έρευνας με ερωτηματολόγιο. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι πολίτες είναι μερικώς ενημερωμένοι, αλλά πρόθυμοι να μάθουν. Μεγάλο ποσοστό θα ήθελε να χτίσει ένα Βιοκλιματικό κτήριο αλλά θεωρεί ότι το κόστος είναι απαγορευτικό. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια, καθώς και το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, βοήθησαν στην ενημέρωση και την εξοικείωση των πολιτών με θέματα όπως η θερμομόνωση, η αποδοτικότητα των συσκευών, η χρήση ΑΠΕ κλπ.