Υποδείγματα πρόβλεψης πτώχευσης. Ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών και εφαρμογή υποδείγματος Altman Z score
Abstract
Τα τελευταία χρόνια με την γιγάντωση της χρηματοοικονομικής κρίσης, η ο-ποία ξεκίνησε το 2008, ολοένα συχνότερα επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιού-νται στην ελληνική αγορά κηρύσσουν πτώχευση, ανήμπορες να ανταπεξέλθουν στα συσσωρευμένα χρέη τους και να επιτύχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Έκ-πληξη αποτελεί το γεγονός ότι συχνά πρόκειται για επιχειρήσεις- κολοσσούς, οι ο-ποίες άκμαζαν και κατείχαν ηγετική θέση επί σειρά ετών στους κλάδους στους οποί-ους ανήκαν. Προκειμένου να εξηγήσουμε φαινόμενα πτώχευσης σε φαινομενικά κρα-ταιές επιχειρήσεις, κρίνεται σκόπιμο να μελετήσουμε τα Υποδείγματα Πτώχευσης όπως έχουν διατυπωθεί από οικονομολόγους του 20ου και 21ου αιώνα. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι επομένως η μελέτη υποδειγμάτων πρόβλεψης πτώχευ-σης και η εμπειρική ανάλυση με την χρήση αριθμοδεικτών και του υποδείγματος z- score. Σκοπός της εργασίας είναι η σύνδεση των δημοσιευμένων οικονομικών στοι-χείων των εταιρειών, με την πιθανότητα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτών ή μελλοντικής τους πτώχευσης. Για τους σκοπούς της εργασίας εξετάστηκαν εκτενώς δύο εταιρείες από τον κλάδο των προϊόντων καπνού: οι εταιρείες ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ΚΑΡΕΛΙΑ. Η δομή και διάρθρωση της εργασίας έχει ως εξής:
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η νομική διάσταση της πτώχευσης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικότερα υποδείγματα πτώχευ-σης εταιρειών, τόσο τα κλασσικά όσο και τα νεότερα.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η χρηματοοικονομική ανάλυση με την χρήση αριθμοδεικτών και παρουσιάζονται τα εμπειρικά αποτελέσματα για τις δύο υπό εξέταση εταιρείες ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και ΚΑΡΕΛΙΑ, για το χρονικό διάστημα 2010-2016. Στη συνέχεια προβλέπεται η πιθανότητα πτώχευσης αυτών με χρήση του υ-ποδείγματος z-score του Altman.
Τέλος ακολουθούν τα συμπεράσματα, με προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.