Διαμορφώνοντας ένα ιδανικό μοντέλο φαρμακείου κοινότητας (community pharmacy) απομακρυσμένης περιοχής πλήρως ενταγμένου στο συνολικό οικοσύστημα υγείας. Η διαφοροποίηση και το καινοτόμο μοντέλο διοίκησης ως φορείς ανάπτυξης της επιχείρησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων: Μελέτη περίπτωσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-06Συγγραφέας
Παπαευθυμίου, Ευθύμιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η μειωμένη οικονομική ρευστότητα σε συνδυασμό με τους περιορισμένους διαθέσιμους οικονομικούς, υλικούς και τεχνολογικούς πόρους, επηρέασε και τη λειτουργία των φαρμακείων. Η ανάγκη διαφοροποίησης του μοντέλου λειτουργίας των φαρμακείων και η έμφαση σε συμπληρωματικές υπηρεσίες αποτελούν μονόδρομο γεγονός που υποδεικνύεται από την πρακτική άλλων χωρών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο το φαρμακείο απομακρυσμένης νησιωτικής περιοχής που εδρεύει στο Λιβάδι Κυθήρων, θα διαφοροποιηθεί και θα κατορθώσει μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο διοίκησης να εξελιχθεί σε μια υγιή επιχειρηματική μονάδα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Μεθοδολογία: Στην πρώτη ενότητα της διατριβής αναπτύσσεται θεωρητικά ο ρόλος του φαρμακοποιού και του φαρμακείου κοινότητας και μελετώνται υποδείγματα λειτουργίας φαρμακείων άλλων χωρών. Στη δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται η μελέτη περίπτωσης φαρμακείου κοινότητας στο Λιβάδι Κυθήρων και διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους θα ενσωματώσει πρακτικές άλλων χωρών ώστε να λειτουργήσει υποδειγματικά και να κατορθώσει να διευρύνει την κερδοφορία του αλλά και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση της αγοράς και των παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία του φαρμακείου σε συνδυασμό με την S.W.O.T. ανάλυση κατέδειξε ορισμένους παράγοντες δυνητικής επιτυχίας της λειτουργίας του φαρμακείου. Οι στρατηγικές για την υλοποίηση του οράματος και των επιμέρους στόχων υπέδειξαν συγκεκριμένες τακτικές για την υλοποίηση των οποίων απαραίτητη είναι η εμπλοκή και η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων. Η μέτρηση του βαθμού επίτευξης των στόχων με τη χρήση αριθμοδεικτών, καίριων δεικτών απόδοσης, η σύνταξη χρονολογικού πίνακα εισπράξεων-πληρωμών και η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των πελατών κρίνονται ως απαραίτητες ενέργειες για την ανατροφοδότηση και τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
Συμπεράσματα: Η διαφοροποίηση και η καινοτομία συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία του φαρμακείου στο Λιβάδι Κυθήρων. Η ύπαρξη νομοθετικού κενού σχετικά με την αποζημίωση των παρεχόμενων συμβουλευτικών υπηρεσιών συνιστά εμπόδιο στην ολοκλήρωση του ρόλου του σύγχρονου κοινοτικού φαρμακοποιού ωστόσο η προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί συστατικό επιτυχίας τόσο για την διεύρυνση της κερδοφορίας του φαρμακείου όσο και για την παγίωση της κοινωνικής προσφοράς του