Η συναισθηματική νοημοσύνη / ενσυναίσθηση ως επωφελή χαρακτηριστικά στον τρόπο διοίκησης των διευθυντικών στελεχών στις υπηρεσίες υγείας
Abstract
Τα τελευταία χρόνια, πλήθος ερευνών εστιάζονται στο ζήτημα της ενσυναίσθησης / συναισθηματικής νοημοσύνης, ως ένα από κύρια στοιχεία της αποτελεσματικής ηγεσίας. Θεωρείται πλέον αναγκαιότητα και υποχρεωτικό προσόν ενός στελέχους, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των Υπηρεσιών Υγείας, να μπορεί να κατανοεί συναισθηματικά το έμψυχο δυναμικό που διοικεί, να παίρνει το καλύτερο από αυτό, να επιλύει προβλήματα, χωρίς να δημιουργεί νέα και, γενικά να χειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανθρώπους, καταστάσεις και υποδομή.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν τα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης των στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης (επικεφαλής τμημάτων, προϊστάμενοι/ες, Διευθυντές/τριες, Διοικητές/τριες) στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, στοχεύει στη διερεύνηση της ενσυναίσθησης / συναισθηματικής νοημοσύνης σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη διοικητική εμπειρία των στελεχών.
Η έρευνα βασίσθηκε σε ποσοτική έρευνα με χρήση κατάλληλου δομημένου ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κλίμακας Συναισθηματικής Νοημοσύνης (AES – SEIS), το οποίο διερευνά τις πτυχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως την εκτίμηση, την έκφραση, τη ρύθμιση και τη χρήση των συναισθημάτων-συναισθηματικής νοημοσύνης στην επίλυση προβλημάτων.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στον τομέα της υγείας, εκφράζουν μεγάλου βαθμού αντίληψη των συναισθημάτων, διαχείριση - αξιολόγηση των συναισθημάτων του εαυτού και των άλλων και χρήση των συναισθημάτων. Επιπλέον, από την ανάλυση των δεδομένων ως προς το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και της διοικητικής εμπειρίας των στελεχών προέκυψε ότι οι γυναίκες εκφράζουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους άντρες ενώ εκφράζουν και υψηλότερη διαχείριση-αξιολόγηση των συναισθημάτων του εαυτού σε σύγκριση με τους άντρες. Αντίθετα, από την ανάλυση των δεδομένων δεν προέκυψε σχέση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης με την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και την διοικητική εμπειρία των στελεχών.