Εταιρική διακυβέρνηση και οι επιπτώσεις της στη διοικητική και οργανωτική δομή των επιχειρήσεων
Abstract
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και του διοικητικού οργάνου μέσα από το πρίσμα των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. Έχει ως στόχο να αναδείξει την συνολική προβληματική της εταιρικής διακυβέρνησης, την σχέση της με τους κανόνες εταιρικού δικαίου και πως διαπλάθεται από το δικαιϊκό περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί, την επιρροή των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων στο περιεχόμενο των κανόνων της και την σπουδαιότητα που έχει στη λειτουργία του διοικητικού οργάνου, αφού η ιδέα της ουσιαστικά εκκινεί από αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθεί η δυναμική της έννοιας της εταιρικής διακυβέρνησης, η εξέλιξης της, η σύνδεση με τις εισηγμένες και το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης και σύγκρουσης συμφερόντων μέσα σε αυτές. Αναφέρονται τα κύρια συστήματα εταιρικής διοίκησης και υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του ελέγχου εντός του διοικητικού οργάνου με την υιοθέτηση επιτροπών και του θεσμού των ανεξάρτητων και μη εκτελεστικών μελών. Επιπλέον, αναλύεται η συμβολή της στη διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων, στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και στην αναβάθμιση του ρόλου του εσωτερικού ελέγχου για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η εταιρική διακυβέρνηση είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή της οικονομίας και θεωρείται εγγύηση αποφυγής κινδύνων αλλά και εγγύηση ανάπτυξης. Η αξία της εκτινάχθηκε μετά τα εταιρικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, θεωρώντας αδιαμφισβήτητο ότι αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση συνέβαλαν στην εκδήλωση των σκανδάλων και της κρίσης.
Η ιστορία βέβαια των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων μας διδάσκει και μας συνιστά επαγρύπνηση καθώς οι αγορές κινούνται γρηγορότερα από τις εποπτικές και νομοθετικές αρχές και πως οι κρίσεις δεν προβλέπονται. Αντιθέτως, θεραπεύονται εκ των υστέρων μέχρι το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, μετά το πέρασμα πολλών δεκαετιών, αφού το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα και ανταγωνισμό, αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη ενίσχυσης μηχανισμών ελέγχου και ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών για μια νέα προσέγγιση του επιχειρείν και του τρόπου με τον οποίο διοικούνται οι εταιρείες.