Απόψεις των εκπαιδευτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης για το ρόλο των ΕΠΑ.Λ
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως αντικείμενο την καταγραφή των απόψεων των εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ότι αφορά τις πολιτικές εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ανίχνευση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων, τη διερεύνηση της επίτευξης του σκοπού και λειτουργικού ρόλου της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη πραγματικότητα και τη συλλογή και παρουσίαση προβληματισμών ή/και προτάσεων των εκπαιδευτικών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σήμερα, η επαγγελματική εκπαίδευση.
Η μεταπτυχιακή διατριβή χωρίζεται σε δύο μέρη : το θεωρητικό που περιλαμβάνει την βιβλιογραφική ανασκόπηση για την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) και τους στρατηγικούς στόχους του «ΕΚ 2020», την ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική για την ΕΕΚ, και κυρίως τη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ». Επιπλέον, πραγματοποιείται μια διεξοδική προσέγγιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.
Το δεύτερο μέρος της μεταπτυχιακής διατριβής είναι μια περιγραφική ποσοτική έρευνα. Το δείγμα είναι 65 εκπαιδευτικοί επαγγελματικής εκπαίδευσης που υπηρετούν σε ΕΠΑ.Λ της Περιφερειακής β/θμιας Διεύθυνσης Α΄ Αθηνών. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τον εργαστηριακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό αφού η χρηματοδότηση χωλαίνει, δεν θεωρούν επιτυχημένη τη διασύνδεση του ΕΠΑΛ, με την αγορά εργασίας ενώ στηρίζουν τον θεσμό της μαθητείας. Θεωρούν αναγκαία τη διαρκή επιμόρφωσή τους (πολυπολιτισμικό περιβάλλον, συμβουλευτική μαθητών κ.α), συμφωνούν με την αντικειμενική αξιολόγησή τους και κρίνουν απαραίτητη την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πολιτικές, αλλά ένα ποσοστό δηλώνει άγνοια.
Τέλος, περισσότερες έρευνες με μεγαλύτερο πληθυσμό, πρέπει να γίνουν ώστε έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα να αξιοποιηθούν στη χάραξη αποδοτικότερων μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.