Εταιρική κοινωνική ευθύνη και η εφαρμογή της απο την υπεραγορά ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη και κατανόηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και του περιεχομένου της, της πορείας της στο χρόνο, της σημασίας της εφαρμογής της από τις επιχειρήσεις και πως η υποστήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων εφαρμόζεται από τις Κυπριακές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό στόχος της διατριβής είναι να μελετηθεί η κοινωνική ευαισθησία της υπεραγοράς Άλφα Μέγα μέσα από δράσεις της οι οποίες αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία και την παιδεία αλλά και προς το ανθρώπινο δυναμικό της. Με τη διερεύνηση της αντίληψης των καταναλωτών και των εργαζομένων της υπεραγοράς Άλφα Μέγα Πάφου εξετάστηκε το επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης των Κύπριων καταναλωτών για την ΕΚΕ και πως αυτή επηρεάζει την αγοραστική τους συμπεριφορά αλλά και των αντιλήψεων των εργαζομένων οι οποίοι αξιολόγησαν τον βαθμό εφαρμογής της ΕΚΕ στο χώρο εργασίας τους.
Ως ερευνητικά εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια, ένα για τους καταναλωτές και ένα για τους εργαζόμενους της υπεραγοράς Άλφα Μέγα Πάφου. Το κάθε ερωτηματολόγιο αποτελείτο από εννέα ερωτήσεις οι οποίες εξετάζουν διάφορες δράσεις της ΕΚΕ. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSSv22.
Από την έρευνα προέκυψε ότι καταναλωτές και εργαζόμενοι δείχνουν ευαισθητοποιημένοι στις πρακτικές ΕΚΕ που χρησιμοποιεί η υπεραγορά και κυρίως σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν θετικά τις δράσεις ΕΚΕ που εφαρμόζονται στο χώρο εργασίας τους και οι καταναλωτές αν και ικανοποιημένοι ανέφεραν ότι δεν είναι ενημερωμένοι ώστε να συμμετέχουν σε δράσεις ΕΚΕ.
Το συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις η εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ γιατί προσδίδει σημαντικά οφέλη τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για το κοινωνικό σύνολο.