Η επίδραση της αυξητικής πορείας του φόρου εισοδήματος στην ανάπτυξη των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων
Abstract
Στο σύγχρονο και ευμετάβλητο οικονομικό σύστημα, νέα ζητήματα ανακύπτουν καθημερινά και προσφέρονται για έρευνα και μελέτη. Ένα από τα θέματα που απασχολεί σχεδόν με αμείωτο ενδιαφέρον τις επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η φορολογία εισοδήματος. Στην Ελλάδα, η φορολόγηση των εταιρειών συγκεντρώνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πολυνομίας, της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλονται τα νομοθετήματα, καθώς και της προχειρότητας των νόμων.
Η παρούσα διπλωματική εργασία, έχει σκοπό να παρουσιάσει το περιεχόμενο και τις μεταβολές του φόρου εισοδήματος, και την επίδρασή του στην ανάπτυξη των πωλήσεων, όπως αυτές απεικονίζονται, στις ετήσιες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, για την περίοδο 2006-2010.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων είναι η συγκριτική ή διαχρονική ανάλυση, που μας οδήγησε σε συμπεράσματα σχετικά με την τάση, και τον ρυθμό των στοιχείων του φόρου εισοδήματος και των πωλήσεων, σε διαχρονική βάση. Με την βοήθεια των αριθμοδεικτών, ερμηνεύσαμε τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, ώστε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για την κάθε οικονομική μονάδα, σχετικά με τις πωλήσεις και τους φόρους που καλούνταν να καταβάλλουν. Η χρηματοοικονομική ανάλυση, αφορά συγκρίσεις ανάμεσα στο τι συμβαίνει και στο τι θα έπρεπε να συμβαίνει, λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης ένα αντιπροσωπευτικό μέγεθος, έτσι, για να καταστεί εφικτή η ανάλυσή μας, συγκρίναμε, την επίδραση του φόρου εισοδήματος στην ανάπτυξη των πωλήσεων των οικονομικών μονάδων, με τα αντιπροσωπευτικά μεγέθη του κλάδου τροφίμων.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε με την ολοκλήρωση της έρευνας είναι ότι, η μείωση της φορολόγησης των εταιρειών δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει μία προσπάθεια για την αποσαφήνιση της επίδρασης του φόρου εισοδήματος, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η επιστημονική κοινότητα των οικονομολόγων, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές και οι επαγγελματίες ορκωτοί λογιστές οφείλουν να συμβάλλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους στην κατεύθυνση αυτή.