Η συμμετοχή των γονέων στην εκπαίδευση και η επίδραση της στην ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας
Abstract
Η προσχολική ηλικία αποτελεί το πρώτο στάδιο της γονεϊκής συμμετοχής στην εκπαίδευση των παιδιών, καθώς αυτή έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και βελτιώνει τα ακαδημαϊκά, συμπεριφορικά και κοινωνικά τους αποτελέσματα (Powell, Son, File, San Juan, 2010 ∙ Senechal, 2006). Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν να διερευνήσει τον τρόπο και το βαθμό συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής και την επίδρασή της σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης των παιδιών αυτών. Μελετήθηκε, επίσης, η επίδραση του φύλου και της ηλικίας των παιδιών, καθώς και ο παράγοντας σχολείο, στο βαθμό συμμετοχής των γονέων.
Η έρευνα περιλάμβανε 100 παιδιά προσχολικής ηλικίας από πέντε ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε διαφορετικούς δήμους του νομού Αττικής. Δόθηκαν δύο δομημένα ερωτηματολόγια: το Family Involvement Questionnaire (FIQ) και το Early Learning Observation & Rating Scale (ELORS). Διενεργήθηκε δημογραφική, περιγραφική και στατιστική ανάλυση με το πρόγραμμα SPSS. Διαπιστώθηκε ότι: (α) κατά την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πρώιμης μάθησης, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν μικρή ανησυχία για τις επιδόσεις των παιδιών σε όλους τους τομείς ανάπτυξης που μελετήθηκαν (β) οι γονείς συμμετείχαν περισσότερο ενεργά στην προσχολική εκπαίδευση των παιδιών τους στο σπίτι, ενώ στην επικοινωνία τους με το σχολείο και στη συμμετοχή τους στα πλαίσια του σχολείου κατέγραφαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής, (γ) Η ηλικία των παιδιών βρέθηκε ότι επηρεάζει τον τρόπο και το βαθμό συμμετοχής των γονιών στην προσχολική εκπαίδευση των παιδιών, σε αντίθεση με το σχολείο των παιδιών και το φύλο τους που δεν βρέθηκαν να επηρεάζουν τον τρόπο και το βαθμό συμμετοχής των γονιών (δ) σε σχέση με την επίδραση της συμμετοχής των γονιών στους συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, η συμμετοχή των γονέων στο σχολείο φάνηκε να επιδρά σημαντικά στον αντιληπτικό και κινητικό τομέα, καθώς και στον τομέα του πρώιμου αλφαβητισμού, η συμμετοχή των γονέων στο σπίτι φάνηκε να επιδρά στον τομέα της γλωσσικής έκφρασης και του πρώιμου αλφαβητισμού, και η ενεργή επικοινωνία σπιτιού-σχολείου συνδέθηκε με την ανάπτυξη στον αντιληπτικό και κινητικό τομέα, στον τομέα της αυτοδιαχείρισης, στον κοινωνικό και συναισθηματικό, στον τομέα των πρώιμων μαθηματικών, του πρώιμου αλφαβητισμού, της γλωσσικής έκφρασης και στον τομέα της γλωσσικής υποδοχής.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης των πολυδιάστατων μοντέλων γονεϊκής συμμετοχής και την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των γονέων και του σχολείου, με στόχο την οργανωμένη παροχή ολιστικής εκπαίδευσης στα παιδιά από την προσχολική ηλικία.