Προσδιοριστές της πρόθεσης των γιατρών να εγκαταλείψουν την εργασία τους απο τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου & μέτρα αναχαίτισης του φαινομένου
Abstract
Σκοπός: Η πρόθεση αποχώρησης των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο άρχισε να απασχολεί το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ειδικά τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει πολλές συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς όσο και το σύστημα υγείας το οποίο υπηρετούν. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι ο προσδιορισμός των αιτιών της πρόθεσης αποχώρησης από τα δημόσια νοσοκομεία και η πρόταση μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε με τη συλλογή δεδομένων μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Για τους σκοπούς της μελέτης διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2017 συγχρονική ποσοτική έρευνα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού που αφορούσε το ιατρικό προσωπικό. Ο πληθυσμός μελέτης ήταν 99 ιατρικοί λειτουργοί από διάφορα τμήματα του νοσοκομείου. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποθέσεις. Αποδεικνύεται ότι η οργανωσιακή δικαιοσύνη και οι αμοιβές συνδέονται αρνητικά με την πρόθεση αποχώρησης ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται θετικά με αυτήν.
Συμπεράσματα: Τέλος, επισημαίνονται ορισμένες πρακτικές εφαρμογές, με τις οποίες τα διοικητικά στελέχη των οργανισμών υγείας μπορούν να προλαμβάνουν την πρόθεση των γιατρών να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία, οι περιορισμοί της έρευνας και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.