Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Λεμεσού. Προτεινόμενο μοντέλο διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσαρμογή σε μια κυκλική οικονομία
Abstract
Η παραγωγή στερεών αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ) αποτελεί στις σύγχρονες κοινωνίες ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης. Η μείωση της παραγόμενης ποσότητας ΑΣΑ αποτελεί κατά συνέπεια το σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο προς τον οποίο θα πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες της πολιτείας, μέσα από τη σταδιακή αναδιάρθρωση των πρακτικών και συμπεριφορών παραγωγών και καταναλωτών. Βραχυπρόθεσμα όμως, και παράλληλα προς το στόχο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι και να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διάθεσης τους στο φυσικό περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων για την Κυκλική Οικονομία, ώστε να βοηθήσει τα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές να επιτύχουν τη μετάβαση προς μια ισχυρότερη και πιο κυκλική οικονομία.
Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αναδείξει το πολυσύνθετο πρόβλημα της διαχείρισης των ΑΣΑ και τις τάσεις που επικρατούν, εστιάζοντας στο Δήμο Λεμεσού. Παράλληλα εξετάζονται οι συνήθειες, οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των δημοτών γύρω από το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ. Τέλος αξιοποιήθηκε η πληροφορία της έρευνας και προτείνεται ένα μοντέλο διαχείρισης ΑΣΑ, όπου αξιολογείτε μέσω της ανάλυσης SWOT με στόχο προσαρμογής της στρατηγικής του Δήμου στις πολιτικές Κυκλικής Οικονομίας.
Για την εξέταση της τάσης των κατοίκων του Δήμου Λεμεσού πραγματοποιήθηκε πρωτογενούς έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, όπου συμπληρώθηκε από 197 δημότες. Στη συνέχεια με την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων αντλήθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα όπως την μη και τόσο ικανοποιητικής ενημέρωση των δημοτών σε θέματα διαχείρισης ΑΣΑ, την μη ικανοποίηση τους στο τρόπο διαχείρισης ΑΣΑ και το ενδιαφέρων τους για εφαρμογή φορολογικών τελών ανάλογα με τις ποσότητες ΑΣΑ που παράγουν, την πληροφορία ότι οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά παράλληλα δεν τους ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων τους, την ποιοτική σύσταση των ΑΣΑ όπου επί των πλείστων περιέχονται οργανικά απόβλητα. Επίσης οι μηδενικές υποθέσεις ανάμεσα σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και στα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες σχέσεις εξάρτησης ή μη.