Επαγγελματική εξουθένωση νοσηλευτικού προσωπικού σε δημόσιο νοσοκομείο. Μελέτη περίπτωσης Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Abstract
Εισαγωγή: Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης ( burnout ) αποτελεί μια αντίδραση στο μακροχρόνιο στρες, το οποίο εμφανίζεται σε άτομα που εργάζονται συνεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές και στρεσογόνες καταστάσεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αποτελεί μια ομάδα εργαζομένων που βιώνει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες και κατά συνέπεια είναι περισσότερο επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί το επίπεδο της επαγγελματικής εξουθένωσης του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Μυτιλήνης και να βρεθούν οι προσδιοριστές που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού του συγκεκριμένου νοσοκομείου.
Υλικό – Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από182 νοσηλευτές/ τριες του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από το ερωτηματολόγιο καταγραφής της επαγγελματικής εξουθένωσης το Maslach Burnout Inventory (MBI) ( 22 προτάσεις που αντιστοιχούν στους εξής παράγοντες : α) τη συναισθηματική εξάντληση, β) την αποπροσωποποίηση και γ) τα προσωπικά επιτεύγματα.
Αποτελέσματα. Από την έρευνα προέκυψε μέτριας μορφής επαγγελματική εξουθένωση στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Μυτιλήνης, με μέσο όρο 22.17 για τη συνιστώσα της συναισθηματικής εξάντλησης, με μέσο όρο 9.02 για τη συνιστώσα της αποπροσωποποίησης και με μέσο όρο 33.48 για τη συνιστώσα των προσωπικών επιτευγμάτων.
Συμπεράσματα. Η έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων και συμπεριφορών της επαγγελματικής εξουθένωσης τόσο από τους ίδιους τους νοσηλευτές όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, μέσω καλύτερης εποπτείας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της και να οδηγήσει σε μια ικανοποιητική εργασιακή ζωή.