Repository logo
  • English
  • Ελληνικά
  • Log In
    Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Collections
  • Research Outputs
  • Projects
  • People
  • Statistics
  • English
  • Ελληνικά
  • Log In
    Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Ψηφιακό Αποθετήριο ΚΥΨΕΛΗ / Kypseli Digital Repository
  3. Theses / Διατριβές και Πτυχιακές Εργασίες
  4. Μεταπτυχιακές Διατριβές / Master Τheses
  5. Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (ΕΛΛ) / Greek Linguistics and Literature (in Greek)
  6. Τρόποι απεικόνισης της συνείδησης στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό μοντερνισμό
 
  • Details
Options

Τρόποι απεικόνισης της συνείδησης στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό μοντερνισμό

Author(s)
Ευαγόρου, Έλενα
Date Issued
2016-03-17
Faculty
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών / Faculty of Humanities and Social Sciences 
Abstract
Η έννοια της συνείδησης απασχόλησε τόσο το λογοτεχνικό όσο και το φιλοσοφικό λόγο. Η φαινομενολογία, κλάδος της φιλοσοφίας, στοχεύει στην καθολική αξίωση του όρου. Η λογοτεχνία θέλοντας να αυτονομηθεί, εφευρίσκει την τεχνική του εωτερικού μονόλογου για να περιγράψει τη συνείδηση και να αποκαλύψει το τοπίο της ανθρώπινης ψυχής.
Σαφής στόχος της μεταπτυχιακής διατριβής, είναι να καταδείξει μέσα απο τη συνεξέταση των δυο λόγων πως προσδιόρισε ο μοντερνισμός που εκδηλώθηκε στην Ευρώπη απο τα τέλη του 19ου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα την έννοια της συνείδησης.
Η αναζήτηση αυτή, επηρεάζεται απο τις ανακατάξεις που γίνονται στην Ευρώπη στις αρχές του εικοστού αιώνα, απορρίπτουν το ρεαλιστικό μυθιστόρημα και στρέφονται προς την εσωτερικότητα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη της έρευνας των νευρολογικών λειτουργιών και της τεχνολογίας, δημιουργούν μια καινούργια θέαση της πραγματικότητας και αναπτύσσουν τη δική τους διαλεκτική με τη λογοτεχνία.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, εξετάζουμε τρόπους απεικόνισης της συνείδησης με αναφορές σε σημαντικά έργα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στο Μαγικό Βουνο του Thomas Mann, στο αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Marcel Proust και στον Οδυσσέα του Joyce.
Στην Ελλάδα ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης ένας απο τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής, αφού δέκτηκε επιδράσεις απο τους Ευρωπαίους μοντερνιστές δημιούργησς τη δική του εκδοχή μοντερνισμού. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, εξετάζουμε τις επιδράσεις αυτές καθώς, και πως λειτουργεί η θρησκεία στο έργο του, στην απεικόνιση της συνείδησης.
Publisher
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Format
vii, 62 σ. 30 εκ.
Subjects

Συνείδηση -- Ελληνική...

Consciousness -- Gree...

File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Name

ΕΓΛ-2016-00031.pdf

Size

814.43 KB

Format

Adobe PDF

Checksum

(MD5):a66535c7199b262bde861d1c018baec8

  • Contact Us
  • Cookie settings
  • Open University of Cyprus
  • OUC Library
  • Policies
  • Accessibility and Data Protection

Find us on:

FacebookFacebook

Built with DSpace-CRIS software - Extension maintained and optimized by 4Science - Powered by Dataly