Πρόσβαση και ικανοποίηση ασθενών με νεοπλασματική νόσο από τις υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας
Abstract
Σκοπός: Ο σκοπός είναι διττός και αφορά στη διερεύνηση αφενός μεν των αναγκών υγείας των ασθενών με νεοπλασματική νόσο στο Ν. Αργολίδας και αφετέρου δε του βαθμού ικανοποίησης αυτών των αναγκών την τρέχουσα περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για ποσοτική συγχρονική μελέτη με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο ήταν αυτοσυμπληρούμενο. Ο μελετώμενος πληθυσμός αφορούσε ασθενείς ηλικίας ≥18 ετών με νεοπλασματική νόσο, άνδρες και γυναίκες, όλων των κοινωνικοοικονομικών ομάδων και επιπέδων εκπαίδευσης που έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας στο Γ.Ν. Αργολίδας. Από τα 110 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν, απαντήθηκαν και συμπεριελήφθησαν στην έρευνα τα 100 (ποσοστό ανταπόκρισης 90,91%). Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο με κλειστού τύπου ερωτήσεις, το οποίο αναπτύχθηκε από τον ερευνητή με βάση αντίστοιχα εργαλεία που εντοπίστηκαν στη βιβλιογραφία. Tο σύνολο των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκε την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2017 και για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS v 21.0.
Αποτελέσματα – Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το σύνολο των ερωτηθέντων δεν ήταν ικανοποιημένο από την ποσοτική επάρκεια των νοσηλευτών ανά βάρδια και ακόμη επισήμαναν την πλήρη έλλειψη κατάλληλων επαγγελματιών για την ψυχολογική τους υποστήριξη. Επιπλέον, το 94% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το νοσοκομείο αυτό διαθέτει σε μικρό βαθμό εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους, ενώ το 77% από αυτούς, ανέφερε ότι έλαβε σε μικρό βαθμό κατάλληλη ενημέρωση για τα δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών. Επιπρόσθετα, οι ερωτηθέντες παρουσιάζονται σχετικώς ικανοποιημένοι από την επικοινωνία και τη συνεργασία τους με τους επαγγελματίες υγείας του υπό μελέτη νοσοκομείου, απαντώντας σε ποσοστό 70% ότι ήταν μια καλή συνεργασία και σε ποσοστό 30% ότι ήταν μια πολύ καλή συνεργασία γεγονός το οποίο συμβάλλει στην βελτίωση της ικανοποίησής τους, σε συμφωνία με τα σχετικά πορίσματα της βιβλιογραφίας. Ακόμη, από τη διμεταβλητή ανάλυση βρέθηκε ότι ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης των ογκολογικών ασθενών ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών που δήλωσαν καθόλου ικανοποιημένοι από την επάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού (p = 0,002 < 0,05), ενώ αντίθετα ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης βρέθηκε υψηλότερος μεταξύ των ασθενών με περισσότερα έτη νόσησης σε σχέση με τους ασθενείς με λιγότερα έτη με την ασθένεια (p = 0,018 < 0,05), Από την ανάλυση παλινδρόμησης, βρέθηκε ότι η ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού (p = 0,000 < 0,05) αποτελεί τη μόνη μεταβλητή που σχετίζεται με την ικανοποίηση των ασθενών.