Η απήχηση του προγράμματος "Ηπιόνη" για το έτος 2016, με θέμα: "Πρόληψη της Οστεοπόρωσης και των Πτώσεων" στους Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας
Επιτομή
Σκοπός εργασίας: Η διαμόρφωση της εικόνας του κατά πόσο υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «ΗΠΙΟΝΗ» για το έτος 2016 στην κοινότητα, εάν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δημιουργήθηκαν τα δίκτυα των συνεργαζόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, ποια προβλήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι κατά την εφαρμογή του και κατά πόσο είναι επιθυμητή η συνέχισή του.
Υλικό και μέθοδος: Συντάχθηκε ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από εικοσιοχτώ ερωτήσεις βάσει των καθοριζόμενων στόχων. Το σύνολο των ερωτήσεων είναι κλειστού τύπου, εκτός της τελευταίας ερώτησης στην οποία προαιρετικά καταγράφονται σχόλια που αφορούν στο πρόγραμμα. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε στους συντονιστές των 192 Δήμων-μελών του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας, από 15 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2017, προς συμπλήρωση από τους υπεύθυνους του προγράμματος των Δήμων.
Αποτελέσματα: Από τα 192 ερωτηματολόγια που απεστάλησαν, επέστρεψαν συμπληρωμένα τα 56. Σύμφωνα με την καταμέτρηση και συσχέτιση των απαντήσεων: α) ο βαθμός ενημέρωσης και εφαρμογής του προγράμματος στους Δήμους της χώρας κρίνεται ελλιπής, β) η συνεργασία των Δήμων με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, γ) τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι κατά την εφαρμογή του προγράμματος είναι κυρίως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα επαγγελματιών υγείας, στους Δήμους και η έλλειψη συντονιστικού μηχανισμού από το Υπουργείο Υγείας, δ) η πλειοψηφία των Δήμων που απάντησαν ότι υλοποίησαν το πρόγραμμα δήλωσαν ότι είναι επιθυμητή η συνέχισή του εφόσον αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.
Συμπεράσματα: Κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής για την αγωγή και προαγωγή υγείας στην τρίτη ηλικία που θα περιλαμβάνει στους επιμέρους στόχους και την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των πτώσεων. Μέσω του κατάλληλου στρατηγικού σχεδιασμού, των οδηγιών ανάπτυξης και της ανατροφοδότησης από τη θεσπισμένη και θεσμικά καθιερωμένη εφαρμογή προγραμμάτων όπως το ΗΠΙΟΝΗ, μπορεί να επιτευχθεί μακροχρόνια η δημιουργία τόσο της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων, όσο και των κατάλληλων συνθηκών στην κοινότητα για την επίτευξη καλού επιπέδου υγείας των πολιτών.