Μεταμόρφωση επιχειρήσεων με τη βοήθεια του υπολογιστικού νέφους
Abstract
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πλήθος ωφελειών για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες που τις χρησιμοποιούν. Αν και πριν από λίγα χρόνια, τα μαζικά δεδομένα (big data), το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), οι κινητές συσκευές και εφαρμογές, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) σε όλες τους τις εκφάνσεις θεωρούνταν ως εξαιρετικές καινοτομίες με άγνωστα αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα, σήμερα θεωρούνται ως πάγιες λύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας και του μεριδίου αγοράς από πολλές επιχειρήσεις. Η ικανότητα λοιπόν των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν και να εξελιχθούν αρχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καινοτόμο και αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Οι υπηρεσίες νέφους (cloud) αποτελούν τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο με θεαματικά αποτελέσματα. Ενδεικτικό παράδειγμα, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία Gartner (2017) προβλέπουν ότι μέχρι το 2021 το 28% των συνολικών δαπανών πληροφορικής θα αφορούν τις υποδομές, τις εφαρμογές και τις επιχειρηματικές διαδικασίες που βασίζονται στην τεχνολογία του νέφους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν διάφορα ζητήματα σε ότι αφορά την απόκτηση υπολογιστικού νέφους, ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό τομέα. Θεωρώντας μάλιστα, πως όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και το υπολογιστικό νέφος φέρει ένα ρίσκο κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ανατρέχουμε τη βιβλιογραφία προκειμένου να παρουσιάσουμε το υπολογιστικό νέφος, τη χρήση και τη λειτουργία του. Καταγράφουμε τις σύγχρονες τάσεις στην υιοθέτηση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους από επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και τα θέματα ασφάλειας και κινδύνων που ανακύπτουν μέσα από αυτή την υιοθέτηση.
Έχοντας σκιαγραφήσει την εικόνα που επικρατεί τόσο στον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο όσο και στο κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον, απαριθμούμε τους παράγοντες που οδηγούν τις επιχειρήσεις στην χρήση τεχνολογιών νέφους, παραθέτοντας παράλληλα τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτή τη μετακίνηση όπως αυτά διαμορφώνονται στην καθημερινή επιχειρηματική τους πρακτική. Πέραν όμως των προαναφερθέντων κινήτρων και ωφελημάτων, αποτυπώνουμε τους κυριότερους παράγοντες που αποτρέπουν στις επιχειρήσεις την υιοθέτηση και αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων του νέφους και συντελούν στην αύξηση της δυσπιστίας και ανησυχίας που επικρατεί ως προς τις λύσεις του νέφους. Επίσης επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα και τα θέματα που απορρέουν κατά τη διαδικασία υιοθέτησης του υπολογιστικού νέφους. Μέσα από αυτό τον τρόπο, επιχειρούμε να συμβάλουμε έστω και στο ελάχιστο στην περιορισμένη βιβλιογραφία και έρευνα που υπάρχει και ασχολείται με τους λόγους και παράγοντες για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν και δεν επενδύουν στην νέα αυτή τεχνολογία που υπόσχεται πολλά.
Κλείνουμε αυτή την έρευνα με απώτερο σκοπό την αλίευση και ορισμό των απαιτήσεων μιας επιχείρησης και η εν συνεχεία ανάλυση τους, προκειμένου για την λήψη απόφασης σχετικά με την χρήση υπηρεσιών και εφαρμογών υπολογιστικού νέφους οι οποίες μεταμορφώνουν και αλλάζουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες και την επιχειρηματική στρατηγική. Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος λαμβάνει υπ’ όψιν τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τις μεγαλύτερες.