Διαδραστική πολυμεσική διαδικτυακή εφαρμογή για τη μετεγχειρητική αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για εμφύτευση κοχλιακού εμφυτεύματος
Abstract
Το κοχλιακό εμφύτευμα αποτελεί μία σχετικά πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη τε-χνολογία για την αντιμετώπιση της κώφωσης και της βαρηκοΐας, δυο διαταραχών του αι-σθητήριου οργάνου της ακοής που δυσκολεύουν πολύ τη ζωή των ασθενών σε όλα τα επί-πεδα. Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή η οποία προσφέρει, με έναν εναλλακτικό τρόπο, την αίσθηση της ακοής καθώς ο ήχος που μεταφέρεται από το κοχλιακό εμφύτευμα δια-φέρει από τον ήχο που μεταφέρεται μέσω της φυσικής ακοής. Προκειμένου το άτομο να καταφέρει να συνδέσει τους ήχους που λαμβάνει πλέον με το κοχλιακό εμφύτευμα, με εκεί-νους που υπάρχουν ήδη αποθηκευμένοι στην ακουστική του μνήμη, χρειάζεται μετεγχει-ρητικά, λογοθεραπευτική υποστήριξη αλλά και μακροχρόνια εξάσκησή, ούτως ώστε η α-κουστική του ικανότητα να βελτιωθεί όσο γίνεται περισσότερο.
Η οικονομική κρίση αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές των ρυθμών της ζωής και της κα-θημερινότητας των ανθρώπων θέτουν εμπόδια στην αποκατάστασή και στην επανένταξή τους για πολλούς λόγους. Βασικότεροι είναι οι οικονομικοί και οι ψυχολογικοί, όπως αφε-νός η μη κάλυψη των λογοθεραπευτικών συνεδριών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφετέρου ο αναγκαστικός περιορισμός των εξόδων που θέτει πλέον άλλες προτεραιότητες, και τέλος ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, αλλά και το γεγονός ότι οι ασθενείς μένουν σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους και δεν έχουν κάποια βοήθεια. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για ανεύρεση τρόπων εξάσκησης από το σπίτι χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο στόχος μιας τέτοιας προσέγγισης υποκαθιστά το ρόλο και τη σημασία του λογοθεραπευτή.
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής που θα παρέχει στο χρήστη του κοχλιακού εμφυτεύματος, ένα λειτουργικό και εύχρηστο περιβάλ-λον με ασκήσεις, όμοιες με εκείνες που θα του παρείχε κάποιος ειδικός λογοθεραπευτής. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα συλλογής απαιτήσεων χρήστη σε δύο φά-σεις: α) συμπλήρωση ερωτηματολογίων από 32 άτομα (23 χρήστες κοχλιακού, 9 γονείς παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα), και β) συνεντεύξεις με 11 άτομα-χρήστες κοχλιακού εμ-φυτεύματος. Επιπρόσθετα, συμμετείχε λογοθεραπεύτρια με την παροχή επιστημονικών συμβουλών και καθοδήγησή αλλά και παροχής πρόσβασης σε σχετικό λογοθεραπευτικό υλικό. Ακόμη, η ευχρηστία της εφαρμογής αξιολογήθηκε με τη συμμετοχή 10 ατόμων-χρηστών κοχλιακού εμφυτεύματος. Αξίζει μνείας ότι η εφαρμογή υποστηρίζει τη μετέπειτα αναπροσαρμογή και εξατομίκευση του περιεχομένου της από κάποιον λογοθεραπευτή ή ειδικό ιατρό, που θα μπορεί να προσθέσει το δικό του υλικό ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε πάνω στην πλατφόρμα Wordpress και χρησιμοποιήθη-καν τεχνολογίες όπως html5, css, php αλλά και βιβλιοθήκες javascript.