Εξέταση της παραγωγικότητας της βλάστησης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην Κοιλάδα των Κέδρων στο δάσος της Πάφου
Abstract
Ο στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η εξέταση της πρωτογενούς παραγωγικότη-τας της βλάστησης στην περιοχή της Κοιλάδας των Κέδρων στο δάσος της Πάφου, η οποία κυριαρχείται από το ενδημικό είδος Cedrus brevifolia ή κυπριακός κέδρος. Η ε-ξέταση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, με τη μορφή των δεικτών βλάστησης NDVI και EVI, συναρτήσει μετεωρολογικών δεδομένων βροχό-πτωσης και θερμοκρασίας.
Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι σε ξηρές κλιματικά περιόδους υπάρχει μείωση στο δείκτη NDVI και στο δείκτη EVI, ενώ σε υγρές περιόδους παρατηρείται αύξηση των δεικτών, με τους δείκτες να αποδεικνύονται καλή πηγή δεδομένων για την πρω-τογενή παραγωγικότητα. Η μεταβολή κυρίως του EVI, φαίνεται να καθορίζεται από τη συνολική βροχόπτωση των περιόδων Μάρτη - Σεπτέμβρη και Οκτώβρη - Σεπτέμ-βρη, σε περίοδο 2-3 ετών. Το συμπέρασμα αυτό είναι σε συμφωνία με άλλες παρό-μοιες μελέτες στην περιοχή της Μεσογείου. Ο δείκτης NDVI φαίνεται να είναι λιγότε-ρο αξιόπιστος στην αποτύπωση της σχέσης πρωτογενούς παραγωγικότητας της βλάστησης και κλίματος.
Συνεπώς, η ποσότητα της υγρασίας που συσσωρεύεται στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους της Κοιλάδας των Κέδρων στη διάρκεια πολλών ετών (και όχι τα ετήσια ή εποχιακά κατακρημνίσματα) είναι αυτή που κυρίως καθορίζει την πρωτογενή παρα-γωγικότητα της βλάστησης του κυπριακού κέδρου στο Δάσος της Πάφου, και άρα την καταπόνηση που υφίσταται η βλάστηση σε συνθήκες ξηρασίας. Αναμένεται, συνεπώς, ότι σε συνθήκες πολυετούς ξηρασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης θνησιμότητας στα κέδρα της Κοιλάδας να είναι αυξημένος. Το γεγονός αυτό ίσως να ευθύνεται για αντίστοιχα φαινόμενα θνησιμότητας κέδρων, που παρατηρήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στην περιοχή, ως αποτέλεσμα εξάντλησης των υπόγειων δεξαμενών νερού, που όπως φαίνεται καθορίζουν τη ζωτικότητα των κέδρων.