Η διερεύνηση των στάσεων και των απόψεων των ηλικιωμένων σε σχέση με τις συμ-πληρωμές στο σύστημα υγείας της Κύπρου
Abstract
Εισαγωγή: Από την 1η Αυγούστου του 2013, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου έχει εφαρμόσει σύστημα συμμετοχής των χρηστών σε επιλεγμένες υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος υγείας (συμ-πληρωμές/τέλη), τις οποίες εκτός από το γενικό πληθυσμό καλούνται να πληρώσουν και τα άτομα 65 ετών και άνω. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία η συμμετοχή του ασθενή στο κόστος, και σε αυτή την περίπτωση με τη μορφή συμ-πληρωμών, μπορεί να περιορίσει την υπερβολική και αλόγιστη χρήση των υπηρεσιών υγείας η οποία μπορεί και να επιφέρει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά και στην κατάσταση υγείας των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των στάσεων και των απόψεων των χρηστών ηλικιακής ομάδας 65 ετών, αναφορικά με το μέτρο της συμμετοχής στο κόστος.
Μεθοδολογία: Ο υπό μελέτη πληθυσμός (Ν=188) αποτελούνταν από άτομα άνω των 65 ετών που έκαναν χρήση των εξωτερικών ιατρείων Έγκωμης, Λακατάμιας και Στροβόλου. Η έρευνα διεξήχθη από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2017. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο με κλειστού και ανοικτού τύπου ερωτήσεις το οποίο αναπτύχθηκε από άλλον ερευνητή, από τον οποίο λήφθηκε άδεια χρήσης και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες της παρούσας διατριβής. Όσον αφορά τη διερεύνηση της αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη σε 20 ασθενείς και διενεργήθηκε ο έλεγχος Cronbah’ s Alpha. Η ανάλυση των δεδομένων διεξήχθη με το στατιστικό πακέτο SPSS 20.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα διατριβή βρέθηκε ότι ποσοστό 96,3% των ερωτώμενων γνώριζε πως από την 1η Αυγούστου 2013 καλούνται να καταβάλουν συμ-πληρωμές και ποσοστό άνω του 90% θεωρεί το ύψος των συμ-πληρωμών ως μέτριο ή χαμηλό. Ποσοστό 77,7% θεωρεί πως πρέπει κάποιες ομάδες να εξαιρούνται από τις συμ-πληρωμές και ποσοστό 70,7% πιστεύει πως θα πρέπει να επιβληθούν συμ-πληρωμές σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και αυτό φαίνεται να σχετίζεται με το
ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και με το φύλο, αφού οι άντρες πιστεύουν πως καμία ομάδα δεν πρέπει να εξαιρείται από τις συμ-πληρωμές.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα διατριβή διαφάνηκε πως οι συμ-πληρωμές δεν αποτελούν εμπόδιο στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν δύναται να περιορίσουν την άσκοπη χρήση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ακριβώς γιατί τα ποσά τα οποία καλούνται να πληρώσουν είναι χαμηλά. Επιπλέον, οι περισσότεροι συμμετέχοντες πιστεύουν πως για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.