Η επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών στα δημόσια ογκολογικά νοσηλευτήρια της Κύπρου
Επιτομή
ΣΚΟΠΟΣ: Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα στον χώρο εργασίας. Για τον λόγο αυτό η διερεύνηση των παραγόντων που αυξάνουν την επαγγελματική εξουθένωση στους νοσηλευτές και ειδικότερα στα ογκολογικά τμήματα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σκοπός της διατριβής αυτής είναι να καλύψει το θέμα αυτό εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στην εξουθένωση και τον φόρτο εργασίας, τις συναισθηματικές απαιτήσεις και τις σχέσεις εργαζομένων με τους προϊσταμένους. Στόχος είναι να εξευρεθούν τρόποι για τη βελτίωση τόσο του περιβάλλοντος εργασίας των νοσηλευτών όσο και του οργανισμού υγείας.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μεθοδολογική προσέγγιση της μελέτης αυτής είναι ποσοτική και πραγματοποιήθηκε υπό την μορφή ερωτηματολογίων σε πενταβάθμια κλίμακα Likert. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα ερευνητικά πλαίσια της συχγρονικής μελέτης, η οποία αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που εργαζόταν σε ογκολογικά και άλλα τμήματα δημόσιων νοσηλευτηρίων. Συνολικά δόθηκαν 340 ερωτηματολόγια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σωστά απαντημένα για επεξεργασία 100 από τα ογκολογικά τμήματα και 100 από άλλα τμήματα. Τα δεδομένα έχουν αναλυθεί και επεξεργαστεί χρησιμοποιώντας το στατιστικό πρόγραμμα IMB SPSS STATISTICS.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί. Υποστηρίζουν δηλαδή πως η εργασιακή εξουθένωση τόσο για το Ογκολογικό όσο και για τα άλλα τμήματα, συσχετίζεται θετικά με το φόρτο εργασίας, τις συναισθηματικές απαιτήσεις και τις σχέσεις με προϊστάμενο. Μέσα από τα αποτελέσματα διαπιστώνεται πως το δείγμα μας παρουσιάζει υψηλό βαθμό Φόρτου Εργασίας 4,39, υψηλές Συναισθηματικές Απαιτήσεις 4,21. Η Επαγγελματική εξουθένωση φαίνεται να τους καταλαμβάνει με 3,26 και φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν ποιοτικές σχέσεις με τους προϊστάμενους 2,65.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Καθώς το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα για τη σωστή λειτουργίας κάθε οργανισμού, η διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων οφείλει να εφαρμόσει τις κατάλληλες πρακτικές, ώστε να μειωθεί η εκδήλωση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση του φόρτου εργασίας, των συναισθηματικών απαιτήσεων και με τη βελτίωση των σχέσεων με τον ηγέτη. Η μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης θα συμβάλει στην ευημερία του προσωπικού, θα βελτιώσει την απόδοση και θα προσφέρονται ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.