Οικονομική διαχείριση Ο.Τ.Α. α' βαθμού και η πορεία τους προς τη λογιστική του δεδουλευμένου. Απεικόνιση και ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων Καλλικρατικού Δήμου Πύργου με τη χρήση αριθμοδεικτών. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και η πρόκληση εφαρμογής τους από τους Ο.Τ.Α.
Abstract
Σύμφωνα με το άρθρο 101 και 102 του Συντάγματος και το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους. Παρόλα αυτά μετά και την τελευταία αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Ν. 3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα «Καλλικράτης» για ισχυροποίηση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και εντονότερη εμπλοκή των τοπικών αρχών με εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την τάση αποκέντρωσης που αποτυπώνεται σε επίπεδο Ε.Ε. διαπιστώνεται υψηλός βαθμός εξάρτησης των ΟΤΑ από τις κρατικές επιχορηγήσεις, αναντιστοιχία μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση , καθυστέρηση απόδοσης των θεσμοθετημένων πόρων, ελάχιστη συμμετοχή των ιδίων εσόδων τους στα συνολικά έσοδά τους, έλλειψη ενιαίας νομοθετικής κωδικοποίησης τοπικής φορολογίας και εν γένει χαμηλή οικονομική αυτοτέλεια και φορολογική αυτονομία των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
Στο σημερινό περιβάλλον της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας η οικονομική βιωσιμότητα των νέων ισχυρών «Καλλικρατικών» πρωτοβάθμιων ΟΤΑ εξαρτάται από τη μεταφορά επαρκών οικονομικών πόρων σε αυτούς, την κωδικοποίηση και απλοποίηση του τοπικού φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και την υιοθέτηση από τους ΟΤΑ των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημόσιου Τομέα, την παρακολούθηση – ανάλυση της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης και του προϋπολογισμού τους μέσω αριθμοδεικτών για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των οικονομικών τους πόρων .
Ελπίζουμε η προσπάθεια στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή για εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων οικονομικής ανάλυσης στο Δήμο Πύργου για τα οικονομικά έτη 2011-2016 να αποτελέσει εφαλτήριο για την αξιοποίηση της χρηματοοικονομικής λογιστικής στα οικονομικά των Ο.Τ.Α. για ακριβοδίκαιη εικόνα της δημοσιονομικής τους κατάστασης, συγκρίσιμα στοιχεία, ενίσχυση της διαφάνειας που επιβάλλουν τη μετάβαση των δήμων από τη λογιστική ταμειακής βάσης στη δεδουλευμένη λογιστική και στην υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων του Δημοσίου Τομέα.