Αποτέλεσμα θεωρίας συναλλαγής ηγέτη-μέλους (LMX) στους επαγγελματίες υγείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-11Συγγραφέας
Νουσκάλη, Μαρία-Αικατερίνη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των σχέσεων του ηγέτη και των μελών της ομάδας του μέσα από τη θεωρία της συναλλαγής ηγέτη-μέλους (LMX) καθώς και η εφαρμογή της σε περιβάλλον Νοσοκομείου.
Μεθοδολογία: Για το σκοπό αυτό διεξήχθη έρευνα ερωτηματολογίου, η οποία συνέλεξε στοιχεία που αφορούν τις εργασιακές στάσεις και την απόδοση των εργαζομένων. Χρησιμοποιήθηκε ανάλυση κυρίων συνιστωσών (principal components analysis) ώστε να μειωθούν οι διαστάσεις των αντικειμένων του ερωτηματολογίου. Ακολούθησε ανάλυση συσχετίσεων μεταξύ του LMX και των υπολοίπων αντικειμένων του ερωτηματολογίου.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση συσχετίσεων έδειξε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ του LMX και της Εργασιακής Ικανοποίησης (Pearsonρ=0,414), της Οργανωσιακής Υποστήριξης (Pearsonρ=0,420), του Πάθους για Εργασία (Pearsonρ=0,440), της Οργανωσιακής Δέσμευσης (Pearsonρ=0,442) και της Αποδοτικότητας (Pearsonρ=0,287). Επίσης, μέσω της συσχέτισης με δημογραφικούς και εργασιακούς παράγοντες αποκαλύπτεται συσχέτιση μεταξύ του LMX και του εκπαιδευτικού επιπέδου των εργαζομένων (Spearmanr=0,221).
Συμπεράσματα: Ενισχύοντας τις προϋποθέσεις τήρησης της θεωρίας συναλλαγής ηγέτη-μέλους, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε θέση να αναπτύξουν εργασιακό περιβάλλον υψηλού επιπέδου, το οποίο βελτιώνει τη σχέση του εργαζόμενου με τη δουλειά του, την δέσμευσή του με το νοσοκομείο καθώς και την αποδοτικότητά του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία και να εφαρμοσθούν στα νοσοκομεία σύγχρονα στυλ ηγεσίας.
Επίσης, αποτελεσματική είναι η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων των νοσοκομείων (σεμινάρια, ομιλίες ) από συμβούλους επιχειρήσεων αναφορικά με την ηγεσία.