Διερεύνηση του βαθμού συμμόρφωσης χρόνιων υπερτασικών ασθενών διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ με τη φαρμακευτική αγωγή, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Abstract
Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια καρδιαγγειακή νόσος στη θεραπεία της οποίας καταλύτης είναι η έγκαιρη διάγνωση και η φαρμακευτική συμμόρφωση ως προς τη θεραπευτική αγωγή, με στόχο την αποσόβηση εγκατάστασης μη αναστρέψιμων οργανικών βλαβών, τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συννοσηρότητας και επαγωγικά τη μείωση των συνολικών υγειονομικών δαπανών. Κύριος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης, δύναται να είναι η κινητή υγεία με τις διαθέσιμες εφαρμογές της.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης χρόνιων υπερτασικών ασθενών διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ με τη φαρμακευτική αγωγή, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (mobile application) και συγκεκριμένα έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smart phone) σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η μεθοδολογία της έρευνας: μελετήθηκε δείγμα υπερτασικών ασθενών, διαιρεμένο σε δύο ομάδες των 50 ατόμων. Η πρώτη ομάδα κατέγραφε τη φαρμακευτική της συμμόρφωση μέσω μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (mΗealth) και η δεύτερη ομάδα μάρτυρας (control), κατέγραφε τη φαρμακευτική της συμμόρφωση βασιζόμενη στην αυτοαναφορά. Η μελέτη διήρκεσε 2 μήνες και η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS Version 25.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι πως οι μετέχοντες στην ομάδα mHealth παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή σε σχέση με την ομάδα control, με μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τον παράγοντα φύλο.