Διερεύνηση της επίδρασης του αστικού πρασίνου στη διαμόρφωση του μικροκλίματος αστικών κέντρων στο πλαίσιο της τοπικής κλιματικής αλλαγής. Μελέτη περίπτωσης το κέντρο της Αθήνας
Abstract
Η πρωτόγνωρη αστικοποίηση σε συνδιασμό με την μαζική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την διαπιστούμενη κλιματική αλλαγή, μετέτρεψαν το αστικό τοπίο σε ασφυκτικά πυκνοδομημένο, θερμικό περιβάλλον, με ελάχιστους χώρους πρασίνου, επιφέροντας πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η επιλογή του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας ως περίπτωση μελέτης, έγκειται στο ότι συγκεντρώνει όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, που διαμορφώνουν τις μικροκλιματικές τις συνθήκες.
Σκοπός της παρούσης μελέτης, είναι η διερεύνηση της επίδρασης του δυναμικού του αστικού πρασίνου, για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον. Το εύρος των θερμοκρασιακών αποκλίσεων καταγράφεται και αξιολολογείται σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, εξετάζοντας την επίδραση των παραμέτρων του μικροκλίματος και των διαφορετικών αστικών δομικών, φυτικών συστατικών και της κυκλοφορίας οχημάτων, αρψικά μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και στη συνέχεια με την εκπόνηση μελετών πεδίου. Επιδιώκωντας να προσδιοριστεί ο βαθμός αλληλεπίδρασης των μικροκλιματικών παραμέτρων και να ποσοστικοποιηθεί η παραμετρική τους σχέση, αφενός με τις διαφορετικές κατηγορίες πρασίνου, αφετέρου με τα αστικά δομικά χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση του συνόλου δεδομένων και στατιστική συσχέτιση των σημαντικότερων συνιστωσών.
Από την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία, προέκυψε ισχυρή αρνητική γραμμική εξάρτηση της έντασης της θερμικής νησίδας, με το ποσοστό, την μορφή του πρασίνου και την σχετική υγρασία, ενώ η συσχέτιση με την ταχύτητα του ανέμου βρέθηκε πιο αδύναμη. Τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνουν την ένταση της αστικής υπερθέρμανσης στις πυκνοδομημένες περιοχές και δείχνουν ότι το ψυκτικό δυναμικό του πάρκου είναι συνάρτηση του τύπου και του ποσοστού της βλάστησης, σημειώνοντας υψηλότερες τιμές, κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, η έκταση και η φυτοκάλυψη του πάρκου. Η ισχυρότερη ψυχρή νησίδα επετεύχθη, υπό την υπερμεγέθη κώμη δέντρου, με πολύ υψηλό ποσοστό σκίασης και στην εξατμισοδιαπνοή και αναδεικνύει τον αποτελεσματικό και πολυδιάστατο ρόλο του πρασίνου στην αντιμετώπιση της αστικής κλιματικής αλλαγής και στον βιώσιμο σχεδιασμό των πόλεων.