Το δημόσιο χρέος & η ελληνική οικονομική κρίση
Abstract
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πολλά κράτη έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι το θέμα της συσσώρευσης δημοσίου χρέους. Συνέπεια δε, αυτού του γεγονότος είναι η δυσκολία των κρατών αυτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πιστωτών. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη εντάσσεται και η Ελλάδα. Το φθινόπωρο του 2009, η ελληνική οικονομία έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας εξαιτίας του υψηλού χρέους, των υψηλών ελλειμμάτων και της αδυναμίας δανεισμού της από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η οποία αρχικά εκδηλώθηκε στις Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στις αναπτυγμένες χώρες, αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάδειξη του δημόσιου χρέους ως μέγιστου ζητήματος για την ελληνική οικονομία καθώς αποδείχτηκε ανέφικτη η δυνατότητα εξυπηρέτησης του. Ο συνδυασμός του προβλήματος αυτού με άλλα παθογενή στοιχεία του ελληνικού οικονομικού μοντέλου όπως αυτό αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες (παραγωγικότητα της χώρας, έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαχρονική αύξηση των ελλειμμάτων, αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί ορθά τα δημοσιονομικά και όχι μόνο θέματα κλπ.) έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία καθώς βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της νεώτερης ιστορίας της. Οι δε τράπεζες παρά τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον παραδοσιακό τους ρόλο ως αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Τα φερόμενα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας και οι σκληροί όροι που συνεπάγονται από την εφαρμογή τους οδηγούν σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας και σε ταχεία φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η χώρα λοιπόν, βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση αδυνατώντας να βρει διέξοδο προς την ανάκαμψη.
Δεδομένης λοιπόν, της βαρύτητας που έχει αποκτήσει η έννοια του χρέους στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, καθίσταται ελκυστική η ενασχόληση των μελετητών και των οικονομικών ερευνητών με το εν λόγω θέμα.
Έτσι, το δημόσιο χρέος αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης τόσο των ειδημόνων, οικονομολόγων και τεχνοκρατών οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση του προβλήματος, όσο και θέμα αγωνιώδους συζήτησης των απλών πολιτών που προσπαθούν να αντιληφθούν πως προέκυψε η γιγάντωση αυτού του χρέους οι επιπτώσεις του οποίου έχουν ανατρέψει δραματικά τα δεδομένα της καθημερνής τους ζωής. Το δε πολιτικό σύστημα το οποίο συνολικά ευθύνεται για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, προσπαθεί αγωνιωδώς για την απομείωση του, σε συμφωνία με τους δανειστές.