Το φαινόμενο της παρενόχλησης "Mobbing" στο χώρο εργασίας ανάμεσα στους νοσηλευτές ψυχικής υγείας
Abstract
Εισαγωγή: Όπως σε όλους τους τομείς εργασίας, έτσι και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η παρουσία του συνδρόμου εργασιακής παρενόχλησης «mobbing» ή ο εκφοβισμός είναι υπαρκτό γεγονός.
Σκοπός: Η διερεύνηση της παρουσίας του φαινομένου της εργασιακής παρενόχλησης «mobbing» ανάμεσα στους νοσηλευτές ψυχικής υγείας της Κύπρου και η συσχέτιση του με συμπτώματα κατάθλιψης.
Μεθοδολογία: Δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν οι 255 νοσηλευτές ψυχικής υγείας που εργάζονταν σε όλες τις δημόσιες δομές των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παγκύπρια, από όλες τις βαθμίδες της νοσηλευτικής ιεραρχίας, κατά την χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας 02/03/2016 – 16/03/2016. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τρία ερευνητικά εργαλεία, το ερωτηματολόγιο του Leymann Inventory of Psychological Terror (LIPT) για την εκτίμηση της παρενόχλησης «mobbing» στον εργασιακό χώρο, την κλίμακα (CES-D) Center For Epidemiological Studies – Depression Scale για την εκτίμηση της παρουσίας συμπτωμάτων κατάθλιψης και ένα ειδικά διαμορφωμένο, από την ερευνήτρια, ερωτηματολόγιο για τη συλλογή των δημογραφικών στοιχείων των συμμετεχόντων. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS 20. Σε όλες τις περιπτώσεις των στατιστικών ελέγχων χρησιμοποιήθηκε ως ελάχιστο επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας το α=0.05.
Αποτελέσματα: Από τους 402 νοσηλευτές ψυχικής υγείας, συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια 255 άτομα, ποσοστό ανταπόκρισης 62.93%. Οι γυναίκες αποτέλεσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού της μελέτης με ποσοστό 55,69% έναντι των ανδρών με ποσοστό 44,3%. Ο επιπολασμός της εργασιακής παρενόχλησης «mobbing» ανάμεσα στους νοσηλευτές ψυχικής υγείας της Κύπρου ανήλθε στο 8.24%. Όσον αφορά τη συχνότητα έκθεσης σε μία ή περισσότερες συμπεριφορές εργασιακής παρενόχλησης mobbing, ποσοστό 13,73% των συμμετεχόντων ανέφερε σπάνια έκθεση, ποσοστό 6,67% αναφέρθηκε σε έκθεση τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, το 5,88% ανέφερε έκθεση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε σχεδόν καθημερινή έκθεση το 1,96% των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με την κλίμακα CES-D, διερεύνησης της παρουσίας συμπτωμάτων κατάθλιψης, κατέδειξε ότι ποσοστό 10,98% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν καταθλιπτική συμπτωματολογία, τις τελευταίες τριάντα μέρες, ενώ ποσοστό 89,02% των συμμετεχόντων δεν παρουσίασε. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν, σχέση εξάρτησης και υψηλή θετική συσχέτιση ανάμεσα στο φαινόμενο της εργασιακής παρενόχλησης «mobbing» και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας ερευνητικής εργασίας κατέδειξαν την έκταση της παρουσίας του φαινομένου της εργασιακής παρενόχλησης «mobbing» ανάμεσα στους νοσηλευτές ψυχικής υγείας της Κύπρου, τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εργαζομένων και την μεταξύ τους σχέση. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αναδεικνύεται ως αναγκαιότητα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.