Εντοπισμός αναδασωτέων εκτάσεων και αναγεννητικού ρυθμού ύστερα από τις πυρκαγιές του 2007 με τη χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης και Γ.Π.Σ στον Νομό Αρκαδίας
Abstract
Οι πυρκαγιές στην χώρα μας είναι ένα συχνό φυσικό φαινόμενο, πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με την σύγκριση των αναδασωτέων εκτάσεων πριν και μετά την πυρκαγιά του 2007 στον Νομό Αρκαδίας.
Η τηλεπισκόπηση μαζί με την βοήθεια των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων μας επιτρέπει την χαρτογραφική απεικόνιση της έκτασης των καμένων περιοχών προκειμένου να γίνονται κατανοητές οι χωρικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Ακόμα, υπαρχή η δυνατότητα χρήσεως και επιλογών των εξελιγμένων τεχνικών και μεθόδων της ψηφιακής επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων που μπορούν να ανιχνεύσουν, προσδιορίσουν και να αναδείξουν τις ποιοτικές (τα είδη των καλλιεργειών και των δένδρων που κάηκαν) και τις ποσοτικές-μετρητικές πληροφορίες σε βάθος ετών γρήγορα, φθηνά και αξιόπιστα.
Έτσι αυτή η ακριβής και γρήγορη αναπαράσταση που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της Τηλεπισκόπησης μπορεί να διευκολύνει τους δασολόγους ώστε να εντοπιστούν περιοχές που χρειάζονται έντονη ή ειδική ανάπλαση. Βέβαια για την εκτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών αυτό που γίνεται σε μεγάλο βαθμό είναι οι εκτενείς αυτοψίες στην καμένη περιοχή και σε οπτικές τοπικές παρατηρήσεις των επιπτώσεων της πυρκαγιάς όπως η εκτίμηση της ανάκτησης της βλάστησης και της διάβρωσης του εδάφους.
Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός μοντέλου αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, το οποίο θα λειτουργεί σαν ένα σύστημα λήψης αποφάσεων ώστε να εκμεταλλευτεί τις σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων. Τέλος, δύναται στο να κηρύσσονται εύκολα και γρήγορα περιοχές δασικές και αναδασωτέες χωρίς πολλές επισκέψεις και αυτοψίες στην καμένη περιοχή αρκεί να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό από την μια αλλά περιορισμένο αριθμητά δε.