Μελέτη συμμόρφωσης με την δέσμη συντήρησης ουροκαθετήρων για την διαχείριση των ουρολοιμόξεων σε περιβάλλον νοσοκομείου: Εισαγωγή στις δέσμες φροντίδας ουροκαθετήρων
Abstract
Οι λοιμώξεις που αναπτύσσονται στους χώρους περίθαλψης είναι γνωστές ως οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας ή ως ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στους θαλάμους μη επείγουσας ή εντατικής φροντίδας υγείας. Υπολογίζεται ότι περίπου 4100000 ασθενείς θα προσβληθούν από μια λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο. Άμεση συνέπεια των λοιμώξεων είναι ότι περίπου 37000 ασθενείς /χρόνο πεθαίνουν. Αυτές οι λοιμώξεις συμβάλουν σε επιπλέον 110000 θανάτους ετησίως. Στις Η.Π.Α., 1.6 έως 3.8 εκατομμύρια λοιμώξεων και 388,000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως. Επιπρόσθετα, οι λοιμώξεις στους θαλάμους μακροχρόνιας φροντίδας των νοσοκομείων προκαλούν υψηλά έξοδα για την αντιμικροβιακή θεραπεία. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α. φτάνουν σε 38 έως 137 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και 673 εκατομμύρια δολάρια έως 2 δισεκατομμύρια σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Η λοίμωξη που σχετίζεται με τους καθετήρες του ουροποιητικού συστήματος (Catheter Associated Urinary Tract Infection, CAUTI) είναι μια κοινή, συχνή, ακριβή και δυνητικά επικίνδυνη για την ζωή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη για τους ασθενείς των θαλάμων μη επείγουσας ή εντατικής φροντίδας. Υπολογίζεται ότι 7 - 10 % όλων των ασθενών σ’ αυτούς τους θαλάμους έχουν καθετήρες του ουροποιητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων 12% των νέων εισαγωγών κατά τον χρόνο μεταφοράς από το τμήμα επειγόντων περιστατικών στους θαλάμους μακροχρόνιας φροντίδας.
Η έρευνα σε διεθνές επίπεδο έχει δείξει ότι οι CAUTIs μπορεί να είναι εξαιρετικά εύκολο να προληφθούν μέχρι και 50 έως 70 % αυτών των επεισοδίων5,6. Επιπρόσθετα, οι ελλείψεις και αποτυχίες στον έλεγχο των λοιμώξεων είναι η πιο συχνή έλλειψη που παρατηρείται στους θαλάμους μακροχρόνιας φροντίδας. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη επικέντρωσης στην πρόληψη των CAUTIs αλλά και των άλλων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Το Πρόγραμμα Ασφάλειας στους θαλάμους μη επείγουσας ή εντατικής φροντίδας υγείας που αποτελεί και το θέμα διερεύνησης αυτής της εργασίας, είναι μέρος της προσπάθειας βελτίωσης της ασφάλειας των προσφερομένων υπηρεσιών και σχεδιασμένο ειδικά με απώτερο στόχο την μείωση των CAUTIs και την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας της προσφερόμενης φροντίδας υγείας. Με την αναπροσαρμογή πρακτικών που στηρίζονται σε αποδειγμένα αποτελεσματικές παρεμβάσεις, γίνεται μια προσπάθεια σχεδιασμού και ανάπτυξης εργαλείων και χρήσης πόρων για το περιορισμό των CAUTIs και ενίσχυσης ασφαλών πρακτικών περίθαλψης στους θαλάμους μη επείγουσας ή εντατικής φροντίδας υγείας.
Αυτή η πιλοτική διερεύνηση αποτελεί μέρος της προσπάθειας ανάπτυξης ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάπτυξη, βελτίωση και αναπροσαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών σε τοπικό επίπεδο, με κύριο κορμό την εκπαίδευση στην εφαρμογή και επακόλουθα την χρήση της Δέσμης Φροντίδας Υγείας της σχετικής με τους καθετήρες του ουροποιητικού συστήματος.