Προσδιοριστικοί παράγοντες των μη-εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών τραπεζών την περίοδο 2008-2016
Abstract
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η ικανότητα τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων να λάβουν ένα καινούριο δάνειο την περίοδο 2008-2016 έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς μεγάλο ποσοστό του υφιστάμενου δανεισμού αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2016. Επίσης, στόχος είναι να τονισθούν τα προβλήματα που δημιουργεί το εν λόγω φαινόμενο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία συνολικά, αλλά και να προσδιορισθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Η παρούσα εργασία έχει σαν στόχο την τεκμηρίωση της έννοιας των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα αίτια δημιουργίας των «κόκκινων δανείων», καθώς και η δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης τους, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών προεκτάσεων που δημιουργεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε μια παρουσίαση και μελέτη δευτερογενών στοιχείων και μελετών, όπου έχουν δημοσιευθεί την περίοδο 2010-2017, προκειμένου να προσεγγισθεί το ανωτέρω φαινόμενο σύμφωνα με ήδη δημοσιευμένα στοιχεία.
Το γενικό συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι οι καθοριστικοί παράγοντες αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, είναι περισσότερο συστηματικοί – μακροοικονομικοί παράγοντες, όπως το ΑΕΠ, το επίπεδο ανεργίας κτλ της χώρας, δηλαδή παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τη δυσχερή οικονομική θέση της ελληνικής οικονομίας γενικά και κατ’ επέκταση των ελληνικών νοικοκυριών, παρά με μεταβλητές που σχετίζονται με την τράπεζα και τις πληροφορίες σε επίπεδο επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τόσο έντονες αρνητικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.