Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με διδάγματα από τον αρχαίο κόσμο και τη φιλοσοφία
Abstract
Η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, επανάφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του συναισθήματος στην διαμόρφωση των οικονομικών κρίσεων. Βασικός στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί η συμπεριφορική χρηματοοικονομική και η κατανόηση των κυριότερων σφαλμάτων που εντοπίζονται κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων και ευθύνονται για την εκδήλωση των οικονομικών κρίσεων. Επίσης, η διατριβή επικεντρώνεται στον εντοπισμό αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των σφαλμάτων, μέσω διδαγμάτων που αντλούνται από τον χώρο της Φιλοσοφίας και της Μυθολογίας. Εστιάζει κυρίως στον χώρο της διοίκησης και της ποιότητας, ώστε να ανακαλύψει ποιες είναι αυτές οι αξίες και οι συμπεριφορές που εφαρμόζονταν στον Αρχαίο κόσμο. Επιπλέον, στο πλαίσια της παρούσας διατριβής, διερευνώνται οι τύποι των οικονομικών κρίσεων, καθώς και οι σχετιζόμενοι με την συμπεριφορική χρηματοοικονομικοί όροι, όπως τα ζωώδη ένστικτα και η θεωρία του μαύρου κύκνου.
Η μέθοδος που ακολουθείται για την απάντηση του ερευνητικού ερωτήματος είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση, μέσω της ανάλυσης πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής γραμματείας και της μυθολογίας. Παράλληλα, ερευνάται και ο χώρος του διαδικτύου. Το υλικό καλύπτει έργα και οι θεωρίες μεγάλων φιλοσόφων όπως ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Λουκρήτιος, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Πλούταρχος, ο Επίκουρος, ο Λάο Τσε, ο Κομφούκιος, ο Επίκτητος, ο Πυθαγόρας, ο Σενέκας, ο Κικέρων, αλλά και σημαντικών μεταγενέστερων ευρωπαίων διανοητών, όπως ο Σοπενχάουερ και ο Μακιαβέλι. Επικουρικά αξιοποιείται και η διδακτική μυθολογία, με κύριο εκπρόσωπο της τον Αίσωπο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα προτείνεται η εφαρμογή συγκεκριμένων αξιών στον χώρο της διοίκησης, όπως η δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη, η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η ηθική και η εγκράτεια, καθώς και συγκεκριμένων πρακτικών στον χώρο της ποιότητας που εφαρμόζονταν στον αρχαίο κόσμο, όπως η ύπαρξη αυστηρών προδιαγραφών, η υπευθυνότητα, η αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και η στενότερη κρατική επιτήρηση της ελεγκτικής διαδικασίας ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών.