Ψυχοπαιδαγωγικές παρεμβάσεις για την τροποποίηση των στάσεων παιδιών προσχολικής ηλικίας απέναντι σε παιδιά με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες
Abstract
Αρκετές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη των στάσεων και των αντιλήψεων των παιδιών τυπικής ανάπτυξης απέναντι στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στην εφαρμογή παρεμβάσεων προκειμένου να τροποποιηθούν οι στάσεις των παιδιών τυπικής ανάπτυξης ως προς τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο στην σχολική ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στη γενική εκπαίδευση. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να ανιχνεύσει εάν η εφαρμογή της ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης της αφήγησης ιστοριών μπορεί να τροποποιήσει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας τυπικής ανάπτυξης απέναντι στα παιδιά με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.
Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 120 παιδιά τυπικής ανάπτυξης προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών). Ογδόντα έξι παιδιά συγκρότησαν την πειραματική ομάδα στην οποία εφαρμόστηκε η ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση της αφήγησης ιστοριών για τέσσερις εβδομάδες και τριάντα τέσσερα παιδιά συγκρότησαν την ομάδα ελέγχου στην οποία δεν εφαρμόστηκε η παρέμβαση. Για να διερευνηθούν οι στάσεις των παιδιών της ομάδας ελέγχου και της πειραματικής ομάδας απέναντι στα παιδιά με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες πριν και μετά την παρέμβαση χορηγήθηκε η κλίμακα αποδοχής για παιδιά προσχολικής ηλικίας (Acceptance Scale for Kindergartners-Revised (ASK-R). Στη συνέχεια, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της ομάδας ελέγχου και της πειραματικής ομάδας. Με βάση τα ευρήματα της παρούσας έρευνας οι στάσεις και οι αντιλήψεις των παιδιών της πειραματικής ομάδας τροποποιήθηκαν σημαντικά απέναντι στα παιδιά με συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.