Παρεμβάσεις για την τροποποίηση των στάσεων παιδιών προσχολικής ηλικίας απέναντι στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Abstract
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει, αρχικά, τις απόψεις των τυπικά αναπτυσσόμενων μαθητών προσχολικής ηλικίας απέναντι στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές πριν την πραγματοποίηση κάποιας παρέμβασης. Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με την ανάγνωση ιστοριών και παρουσίαση βίντεο που να τους ενημερώνουν για τα παιδιά με νοητική καθυστέρηση να εξετασθούν πάλι οι απόψεις τους και ο αντίκτυπος που είχε σε αυτά η αντίστοιχη παρέμβαση. Οι κύριες υποθέσεις της παρούσας εργασίας είναι ότι η ανάγνωση ιστοριών και η παρουσίαση βίντεο σχετικά με τη νοητική καθυστέρηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη θετικότερων αντιλήψεων για τα άτομα αυτά, καθώς και ότι διαφοροποιείται η επίδραση των παρεμβάσεων στα δύο φύλα ασκώντας μεγαλύτερη επίδραση στις απόψεις των κοριτσιών.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 60 παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι απόψεις των οποίων μελετήθηκαν με τη Κλίμακα αποδοχής Acceptance Scale for Kindergarters- Revised (ASK-R). Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν, πως τα παιδιά πριν την παρέμβαση δεν παρουσίαζαν ευνοϊκή στάση απέναντι στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ οι πλειοψηφία τους δεν είχε καμία επαφή με κάποιο άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, έδειξαν πως και τα δύο είδη παρεμβάσεων βελτίωσαν σημαντικά τις απόψεις των παιδιών, χωρίς να παρατηρηθεί σημαντική διαφορά ανάμεσα στην επίδραση των δύο παρεμβάσεων. Όσον αφορά στα δύο φύλα οι απόψεις των κοριτσιών ήταν κατά μέσο όρο πιο θετικές από αυτές των αγοριών τόσο πριν όσο και μετά από τις παρεμβάσεις, ενώ αυτές φάνηκε να επηρεάζουν τις απόψεις των δύο φύλων με τον ίδιο τρόπο. Η παροχή, δηλαδή, γνώσεων ακόμα και για κάποια κατηγορία ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, όπως η νοητική καθυστέρηση, που δεν είναι εύκολα αντιληπτή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας συμβάλει στην ανάπτυξη θετικών στάσεων.