Show simple item record

dc.contributor.advisorΕυθυμιάδου, Σίσσυ
dc.contributor.authorΧριστοφίδη, Παρασκευή
dc.contributor.otherChristofidi, Paraskevi
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2017-09-08
dc.date.accessioned2017-09-08T10:41:06Z
dc.date.available2017-09-08T10:41:06Z
dc.date.copyright2017-05
dc.date.issued2017-09-08
dc.identifier.otherΔΠΠ/2017/00149el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3090
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΟ τομέας του τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες, εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως επιχειρηματικούς κλάδους , απασχολώντας σήμερα πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο τουρισμός είναι, η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος. Ειδικοί , που ασχολούνται με τον τομέα αυτό , προβλέπουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή θα συνεχίσει να αυξάνεται, και σε ορισμένες περιοχές ,πολύ γρήγορα παρέχοντας σημαντική ώθηση σε πολλές τοπικές και εθνικές οικονομίες. Ο τουρισμός, ιδίως ο μαζικός , έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνικό-πολιτιστική απειλή για πολλά μέρη στα οποία αναπτύσσεται και επιδιώκεται. Μεταξύ άλλων πόρων, η βιομηχανία φιλοξενίας χρησιμοποιεί σημαντικά ποσά ενέργειας για την παροχή άνεσης και υπηρεσιών στους επισκέπτες της, συνήθως με ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον περιλαμβάνουν εκπομπές και ρύπανση των υδάτινων πόρων, του εδάφους, του αέρα, του θορύβου, καθώς και την υπερβολική χρήση φυσικών και άλλων πόρων που διατίθενται στο τοπικό επίπεδο ή / και εισάγονται. Το παρόν έγγραφο επικεντρώνεται κυρίως στη χρήση της ενέργειας στα ξενοδοχεία. Σκοπός του είναι να παράσχει μια γενική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και να συζητήσει πιο συμβατές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μελέτη περίπτωσης της εργασίας αποτέλεσε ξενοδοχείο EDEN στην περιοχή της Αναβύσσου . Στο εν λόγω ξενοδοχείο πρόσφατα έγινε η προσπάθεια ενεργειακής του , αναβάθμισης στο σύστημα παραγωγή ζεστού νερού χρήσης . Για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκαν δύο αντλίες θερμότητας αέρα νερού , αντικαθιστώντας το παλαιό σύστημα του λέβητα πετρελαίου . Μέσω αυτής της διατριβής θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε αυτή την ενέργεια σε ειδικό αλλά και γενικό πλαίσιο . Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση παρατίθεται αναλυτικά στο τέταρτο κεφάλαιο . Τα εργαλεία - μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση αυτής της ενέργειας είναι: πολυκριτηριακή ανάλυση , ερωτηματολόγιο και ενεργειακή καταγραφή . Τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων παρατίθενται στο κεφάλαιο συμπερασμάτων και προτάσεων επί του κτηρίου Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προκύπτει ότι οι σωστά σχεδιασμένες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικό- πολιτισμικά πλεονεκτήματα, καθώς και ελκυστικές ευκαιρίες για βιώσιμες επιχειρήσεις.el_GR
dc.format.extentix, 176 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΒιοκλιματικός σχεδιασμόςel_GR
dc.subjectBioclimatic designel_GR
dc.subjectΤουρισμός -- Εξοικονόμηση ενέργειαςel_GR
dc.subjectTourism -- Energy savingel_GR
dc.titleΤουρισμός και εξοικονόμηση ενέργειας. Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του ξενοδοχείου Eden στην Ανάβυσσοel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractΙn recent decades the tourism sector is developing in one of the world's largest business sectors, employing over 200 million people today. In some regions of the world, tourism is the most important source of income. Experts predict that the number of people travelling for business or leisure purposes will continue to grow very quickly, especially in some regions, which will provide significant impetus to many local and national economies. Tourism, and specifically the mass tourism, has proven to be an important environmental and socio-cultural threat to many of the places where it is being developed and pursued. Among other resources, the hospitality industry uses significant amounts of energy to provide comfort and services to its guests, usually with an alarmingly low level of energy efficiency. Environmental impacts include emissions and pollution of water resources, soil, air, noise, and excessive use of natural and other resources available locally and / or import. The current dissertation focuses mainly on the energy use in hotels. Its purpose is to provide an overview of the current situation at a global level and to discuss more compatible and viable alternatives. The case study of this work was EDEN hotel in the area of Anavyssos. This hotel recently made an effort to upgrade its energy production for the hot water system. For this purpose, two water heat pumps were installed, replacing the old oil boiler system. Through this dissertation we will try to evaluate this energy in a specific but also general context. The methodology that was followed for evaluation is detailed in the fourth chapter. Some of the tools - methods which were used to evaluate this action are: multi-criteria analysis, questionnaire and registering the energy demands. The results of these methods are given in the chapter that includes the conclusions and suggestions for the building. The results of this research show that well-designed hotel facilities offer significant environmental and socio-cultural advantages as well as attractive opportunities for sustainable businesses.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record