'Οταν η ποιήση συναντά το θέατρο στο νηπιαγωγείο!
Abstract
Ζούμε στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων που όλα γύρω μας μεταβάλλονται ταχύτατα με έναν ρυθμό πρωτοφανή. Αν και τα νέα δεδομένα εμπλουτίζουν συνεχώς την εκπαιδευτική θεωρία, η εκπαιδευτική πράξη παραμένει βραδυκίνητη, καθιστώντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης ζητούμενο διαχρονικό. Μέσα σ’ αυτό το ομιχλώδες τοπίο το νηπιαγωγείο έχει να επιτελέσει έργο υψηλής αποστολής. Μόνο με τη βιωματική εμπειρία και την ενεργό εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία θα δημιουργήσει συγκινήσεις σε μια προσπάθεια να φτιάξει ισχυρούς, ισορροπημένους και αυτόνομους πολίτες, ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Και τη συγκίνηση αυτή την προσφέρουν μόνο οι τέχνες.
«Όταν η ποίηση συναντά το θέατρο στο νηπιαγωγείο!»: ο τίτλος της διατριβής υποδηλώνει την επικέντρωσή της στη λειτουργία του θεάτρου ως μεθοδολογικού εργαλείου στα πλαίσια της διδακτικής της ποίησης, προτείνοντας μια δημιουργική προσέγγιση, που στηρίζεται εν μέρει στο ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, ξεπερνώντας το ωστόσο και υπερβαίνοντάς το. Στόχος της είναι να εντάξει δυναμικά την ποίηση στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης και να διευκολύνει την έγκαιρη προσέγγιση του νηπίου στη λογοτεχνική δημιουργία με έναν πολύ ιδιαίτερο, εναλλακτικό, και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο που δεν είναι άλλος από το θέατρο/δράμα στην εκπαίδευση. Επιδιώκει επιπλέον να αποτελέσει κίνητρο για τους νηπιαγωγούς και να τους δώσει ώθηση για δημιουργικές δράσεις στα σχολειά τους και να στείλει ένα μήνυμα στο παραδοσιακό σχολείο, που πρέπει να ξεφύγει από τη σοβαροφάνεια, σε μια εποχή που απαιτείται η ποιότητα αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Η μεταπτυχιακή διατριβή αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η θεωρητική πλαισίωση και τεκμηρίωση του ερευνητικού ερωτήματος, ενώ στο δεύτερο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την έρευνα που έγινε σε συγκεκριμένο σχολικό πλαίσιο και που αναδεικνύουν στην πράξη τις δυνατότητες του θεάτρου/δράματος στη διδασκαλία της ποίησης στο νηπιαγωγείο. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, τοποθετούν τον μαθητή στο κέντρο λήψεων αποφάσεων, πετυχαίνοντας έτσι την ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξή του και προσφέροντάς του τις προϋποθέσεις για μια ζωή με νόημα.