Γαστρονομικός τουρισμός στη Κύπρο
Abstract
Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής αυτής, είναι η προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της Κύπρου, που στόχο έχει την προσέλκυση όλο και περισσοτέρων τουριστών στο νησί. Η προώθηση και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού της Κύπρου έχει σαν αποτέλεσμα την εξεύρεση μεθόδων και δράσεων προβολής της Γαστρονομίας. Η γαστρονομική εμπειρία που θα παρέχεται στον τουρίστα, θα πρέπει να έχει το πλεονέκτημα της προβολής της Κύπρου σαν γαστρονομικού τουρισμού. Έτσι, παράλληλα να μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού προϊόντος διεθνώς.
Μέσω βιβλιογραφικής έρευνας προσδιοριστήκαν οι στόχοι και έγινε μια αναγνώριση των κυριοτέρων στοιχείων της Κυπριακής γαστρονομίας και της τοπικής κουλτούρας. Έγινε μια έρευνα με τα κυριότερα και δημοφιλέστερα τοπικά εδέσματα της Κύπρου, έγινε παράλληλα έρευνα σχετικά με την αξιολόγηση δράσεων που έχουν γίνει για την έως τώρα ανάπτυξη και προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας και ποιες διεθνείς τάσεις επικρατούν στο παρόν στάδιο ως προς τον ποιοτικό τουρισμό. Μετέπειτα, ακολουθήθηκε η συλλογή των ποιοτικών στοιχείων μέσω του ερωτηματολογίου. Βάσει της έρευνας που προηγήθηκε, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, όπου με την ποσοτική έρευνα πήραμε ένα δείγμα από 100 τουρίστες σχετικά με τη γαστρονομική εμπειρία που είχαν στην Κύπρο, καθώς και τις εντυπώσεις τους.
Η έρευνα κύλησε ομαλά και έτσι μαζέψαμε ένα ικανοποιητικό αριθμό αποτελεσμάτων. Μέσα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων αυτών, αντλήσαμε πληροφορίες σχετικά με τη γαστρονομική τους εμπειρία στην Κύπρο και σε ποιο βαθμό την αξιολογούν σε συνδυασμό με τη διαμονή τους στην Κύπρο. Εντοπίστηκαν πιθανά προβλήματα και αδυναμίες, αλλά και ευκαιρίες και πλεονεκτήματα της παροχής της γαστρονομικής εμπειρίας στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα ερωτηματολόγια, αλλά και σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα που απορρέει από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα και αναλόγως έγιναν κάποιες προτάσεις δράσεων του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου