Η εφαρμογή της κλίμακας ESE (Entrepreneurial Self Efficacy) σε δείγμα Ελλήνων επιχειρηματιών και υποψήφιων επιχειρηματιών
Abstract
Διανύουμε μία εποχή, όπου η οικονομική συγκυρία για την χώρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, για τη ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καθημερινές είναι οι περιπτώσεις όπου νέοι επιχειρηματίες, που ήρθαν αντιμέτωποι με προβλήματα χρηματοδότησης, με το νομικό και φορολογικό καθεστώς και με τυχόν προβλήματα διαχείρισης λόγω υπέρμετρου τραπεζικού δανεισμού, αναγκάζονται να παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης τους ή να μη τολμήσουν να φέρουν εις σάρκα και οστά την επιχειρηματικής τους ιδέα. H υφεσιακή κατάσταση, επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάσει, για αρκετά χρόνια αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η έννοια της επιχειρηματικής αυτεπάρκειας, καλύπτει διάφορες συνιστώσες του επιχειρήν καθώς πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μέγεθος. Στοχεύει στη μελέτη του βαθμού αντίληψης των ατόμων σχετικά με την ικανότητα να οργανώνουν και να εκτελούν καθήκοντα, όπως η αναγνώριση των ευκαιριών, ο προγραμματισμός, η διαχείριση οικονομικών πόρων και άλλες κρίσιμης σημασίας δεξιότητες για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα μίας νέας επιχείρησης.
Στην χώρα μας, δεν έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες έρευνας, της επιχειρηματικής αυτεπάρκειας. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη, η διεξαγωγή έρευνας για την επιχειρηματική αυτεπάρκεια, μέσω της εφαρμογής της κλίμακας ESE (entrepreneurial self efficacy), σε δείγμα Ελλήνων επιχειρηματιών και υποψηφίων επιχειρηματιών, ώστε να διερευνήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών, στις ικανότητες τους και την ανάπτυξη καινοτομίας, στην αξιολόγηση καινοτόμων ιδεών, στη συγγραφή επιχειρηματικών πλάνων, στην συγκέντρωση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να υλοποιηθεί η επιχειρηματική ιδέα και μέσα από την άρτια διαχείριση να αποκτήσει βιωσιμότητα.