Η διερεύνηση της συσχέτισης των επιπλοκών του διαβήτη τύπου ΙΙ με την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών
Abstract
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση, που επιβαρύνει πολλαπλά τη υγεία των ασθενών και τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις, λόγω των αυξητικών ρυθμών επιπολασμού. Επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών, κυρίως λόγω των σοβαρών επιπλοκών του.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, και κυρίως αυτών που ήδη έχουν εκδηλώσει επιπλοκές. Εξετάζονται οι επιδράσεις των δημογραφικών, ανθρωπομετρικών και ιατρικών χαρακτηριστικών στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επιπλέον, αναφέρονται οι επιπλοκές της νόσου, οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής και προσδιορίζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των τύπου ΙΙ διαβητικών ασθενών.
Μελετήθηκαν συνολικά 147 διαβητικά άτομα (85 γυναίκες και 62 άνδρες), που επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας Κοζάνης. Με τη μέθοδο της συνέντευξης συμπληρώθηκε το ελληνικό ερωτηματολόγιο εκτίμησης της ποιότητας ζωής QOLID-89. Παράλληλα, καταγράφηκαν ανθρωπομετρικά, δημογραφικά και κλινικά στοιχεία σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη και αντλήθηκαν στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο τον ασθενών. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 17.0.
Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα, η διάρκεια της νόσου, η θεραπεία, οι επιπλοκές. Τα έτη με διαβήτη και οι επιπλοκές επιβαρύνουν και διαμορφώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών. Οι ασθενείς «βαθμολογούν» την ποιότητα ζωής λίγο πάνω από τη μέση βαθμολογία. Ο αριθμός των συνοδών νοσημάτων και ο αριθμός των επιπλοκών επηρεάζουν αρνητικά όλες τις πτυχές της ποιότητα ζωής, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική.
Απαιτείται σωστή ρύθμιση του σακχάρου, της υπερλιπιδαιμίας και της αρτηριακής πίεσης, έλεγχος της παχυσαρκίας και αύξηση της σωματικής άσκησης, ώστε να ελεγχθεί κατά το δυνατό η επιβαρυντική δράση των επιπλοκών. Η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής της υγείας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στην προάσπιση της ποιότητας ζωής.