Η εξέλιξη του πιστωτικού κινδύνου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η επίπτωση των νέων ρυθμιστικών κανόνων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Abstract
Το βασικό κίνητρο για την πραγματοποίηση της παρούσας εργασίας, αποτέλεσε η έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Όταν οι τράπεζες επιβαρύνονται, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εν λόγω δανείων, υπάρχουν επιπτώσεις και στη χορήγηση νέων δανείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια. Κατά συνέπεια, η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γίνεται, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος και το ποσοστό των κόκκινων δανείων συνεχώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ιούνιο του 2016, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων. Για να περιορίσουν το συγκεκριμένο ποσοστό και να διασφαλίσουν την ομαλή αποπληρωμή τους, τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν σε ρυθμίσεις των υφιστάμενων δανείων, απευθυνόμενοι σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, με μεγαλύτερη μέριμνα για το τμήμα του πληθυσμού, το οποίο φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι μισθωτοί.
Γνώμονας για την υλοποίηση των ρυθμίσεων είναι η διευκόλυνση των πολιτών για την ομαλή αποπληρωμή των οφειλών, αλλά και η ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, καθώς αυτά τα κεφαλαία χρησιμοποιούνται κυρίως για νέες χορηγήσεις.