Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων στην Κύπρο
Abstract
To θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή είναι οι λειτουργίες και οι τάσεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα παραγωγής στην Κύπρο με έμφαση στη μεταποιητική διαδικασία παρουσιάζοντας μάλιστα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ντόπιων Κυπριακών προϊόντων. Παρουσιάζονται στοιχεία και για τους 2 ανωτέρω τομείς τονίζοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται στον καθένα αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Επίσης, γίνεται λόγος για τη διακίνηση και την πώληση στον τελικό καταναλωτή των έτοιμων προϊόντων μετά από τη μεταποιητική διαδικασία και παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους οι μεγάλοι λιανέμποροι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις πολυεθνικές μεταποιητικές εταιρείες αλλά και πως οι μικροί παραγωγοί και οι μικρής κλίμακας βιομηχανίες μπορούν να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που κυριαρχείται από τις πολυεθνικές. Τέλος προτείνονται τρόποι για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού αλλά και του κτηνοτροφικού τομέα στην Κύπρο.